latinica  ћирилица
06/07/2024 |  10:01 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Амерички амбасадор постао вршилац дужности високог представника

Улогу неоколонијалног протектора у БиХ до сада је играо високи представник УН, али су у Вашингтону одлучили да Амбасада САД у Сарајеву замијени ОХР и узме БиХ директно у своје руке, истакао је професор Ненад Кецмановић.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Кецмановић је у ауторском тексту за београдску "Политику" навео да је разлог за то што је дио колективног Запада загријавањем хладног рата озбиљно раштиман, а и подвала са "високим представником" Шмитом "не држи воду", као и због декларација са Свесрпског сабора.

Он је напоменуо да је, досљедно томе, амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи запријетио да САД, како би заштитиле своје суштинске интересе "неће презати да употријебе све расположиве алате", али није експлицитно поменуо и бомбардовање, него санкције.

Према његовим ријечима, повод за неформалну објаву да ће амбасадор Марфи бити истовремено и вршилац дужности високог представника био је Свесрпски сабор и закључна декларација, као и пригодни говори два српска лидера о враћању отетих ентитетских надлежности и о иницијативи за мирно раздруживање и о заједничкој будућности у којој ће се Српска припојити Србији.

Кецмановић је напоменуо да се у Декларацији не спомиње враћање ентитетских надлежности, на чему предсједник Републике Српске Милорад Додик инсистира барем посљедње три године, а ту намјеру већ дуже подржава и руски предсједник Владимир Путин, те "од ономад и предсједник Србије Александар Вучић".

- Раније је протектор на то одговарао да би тиме пропало све што је учињено у мирном периоду од Дејтона до данас... А Марфи сада има нови одговор - да Дејтон допушта да се ентитетске надлежности пренесу на заједничке органе - навео је Кецмановић, напомињући да Марфи није одговорио када га је Вучић упитао гдје пише да се јавна имовина Српске може преписати на Сарајево.

Кецмановић је истакао да "мирно раздруживање" Декларација и не спомиње, али да је Додик најавио да ће Влада Републике Српске формирати комисију да припреми приједлог који ће бити упућен Бошњацима.

Он је указао да је Марфи на невиђено одбио приједлог, прије него што је и написан, као да је на њега адресиран, уз објашњење да Дејтонски споразум гарантује територијални интегритет БиХ, али није навео да Дејтон гарантује и равноправност три народа и да не искључује њихов консензус и сагласност да се мирно разиђу.

Кецмановић је оцијенио да је воља за раздруживањем очита код Срба и Хрвата, док је код Бошњака обратно, иако би они одласком Српске и "Херцег Босне" из БиХ добили жељену националну државу на 25 одсто БиХ.

- У крило би им као зрела крушка пала "филџан држава", "Муслиманија", "Бошњачка Босна"... да се куртаришу каура, невољних Срба, а и истих само притворних Латина. Најважније, не би морали да се правдају на Западу да су одустали од јединствене цјеловите мулти-култи - пише Кецмановић.

Он је додао да зато Марфи и Марфијеви не дају Бошњацима да се са комшијама договарају у шест очију, те да "није да они /Бошњаци/ неће или не могу да се договоре о раздруживању, него им не дају".

Кецмановић је истакао да груба отвореност Марфија у презентацији суштинских интереса САД у БиХ сасвим сигурно није ствар његове искрености, него опадања америчке моћи и журбе да искористе геостратешке предности које још имају на западном Балкану.

Он је навео да Марфи помиње сарадњу америчке Амбасаде у БиХ час са "грађанима", час са "људима", час са "Босанцима", па и "становницима", па "локалним партнерима", али једино нигдје не спомиње Србе, Хрвате и Бошњаке, "као да такви у Босни не постоје".

- Али, напротив, готово једино такви и постоје и то је непремостива препрека за јединствену, а све више и за цјеловиту државу - оцијенио је Кецмановић.

Он је додао да поигравање с грађанском државом, без грађана и грађанског друштва, није безопасна работа, те да се немали проценат насљедника Алијиних муслимана Бошњака и данас декларишу као грађани да би легитимисали доминацију најбројније нације, као и да они неће хегемонију као Муслимани/Бошњаци, али је хоће као грађани.

- Марфи каже отворено да у међународно признатој сувереној демократској БиХ не може ништа што се коси са интересима САД и само што не извади пиштољ у босанском салуну и не упита - има ли ко шта против, па да га одмах пошаље на Суд БиХ и децу му под санкције - навео је Кецмановић.

Он је додао да је једино за сада сигурно да је Марфију скраћен мандат и да актуелни амерички предсједник Џозеф Бајден неће добити нови мандат, те да нови амерички амбасадор Џоунс не може бити гори од Марфија, као ни републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп од Бајдена.

Кецмановић је нагласио да је сигурно и то да се америчка политика у БиХ неће суштински промијенити без промијене глобалних односа Исток-Запад.

- А сигурније од свега је да БиХ, ако опстане, ипак никада неће бити ни јединствена ни суверена држава, ма шта причали и чинили Бајден, Марфи и Шмит... Комшије распишите референдум у Српској и Херцег Босни, па ако добијете по двије трећине за унитарну БиХ, срећно вам од мене било. А шућур Алаху, и Марфи ће задовољан отићи кући, "у суштинском интересу САД" - навео је Кецмановић.