latinica  ћирилица
06/07/2024 |  08:55 ⇒ 10:28 | Аутор: РТРС

УЖИВО - РТРС Специјал: Страдање Срба у Подрињу

Гледајте наш Специјал: Страдање Срба у Подрињу.
РТРС Специјал - Фото: РТРС
РТРС СпецијалФото: РТРС

Ни милом ни силом не можемо се одрећи Христа и своје православне вјере, поручио је патријарх Порфирије, након служења литургије у Братунцу за помен страдалих Срба у Подрињу.

- Све што смо добили и имамо то је дар Божији. Тај печат и ту особину и наш народ као и црква откад зна за себе носи и живи том суштином и тим откуцајима. Откада бројимо своју историју коју знамо данас, од Светога Саве. Православна вјера нас је обликовала, уобличила онакве какви смо данас, каквим нас зна читав свијет - истакао је Порфирије.

Одајем признање свим породицама и жртвама рата, који су дали своје животе. Од средине 1992. године до половине 1993. године, највећу жртву су трпиле српске снаге на подручју Подриња, истакао је Винко Пандуревић командант Зворничке бригаде Војске Републике Српске.

Да Међународној заједници и данас сметају српске жртве, потврдио је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, рекавши да су имали примјер, када су постављали фотографије више од 600 убијених Срба, уз регионални пут Братунац-Поточари-Сребреница, те да су једну од фотографија поставили испред објекта, за који нису знали да је уред ОСЦЕ-а, као и да су они одмах тражили да се иста уклони.

Јако је важно, да се људи сјећају, памте, и поштују жртве свог народа, додао је Душан Павловић, директор Центра за друштвено-политичка истраживања, својевремено радио у ИНО БиХ и РЦРРЗ, аутор књиге "Битка за Сребреницу-рат за цивилизацију".

Да је коначан циљ кроз вријеме, да Срба са западне стране Дрине нестане, потврдио је и проф. др Драга Мастиловић, директор Института историјских наука Универзитета Источно Сарајево.

Свака жртва је битна, а њихово оспоравање, нећемо дозволити, рекао је посланик у Представничком дому ПС БиХ и бивши директор Републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Специјал: Страдање Срба у Подрињу гледајте на РТРС, Јутјуб каналу и нашем порталу.

У Братунцу ће данас бити служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила. Пренос помена гледајте на РТРС од 11.50 часова.