latinica  ћирилица
05/07/2024 |  17:53 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Минић: Захтјеви општине Власеница школски примјер добре сарадње са републичким властима (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Саво Минић посјетио је Власеницу и Хан Пијесак гдје се састао са начелником општине Мирославом Краљевићем.
Саво Минић у Власеници - Фото: РТРС
Саво Минић у ВласенициФото: РТРС

Минић је посјетио и пољопривредно газдинство Ђурић, а одржан је састанак и са представницима шумских газдинстава. Истакао је да развојна шанса ове локалне заједнице лежи у енергији, храни, туризму.

Породица Ђурић из села Бетањ примјер је да пољопривредом и вриједним радом, може да се обезбиједи достојан и лијеп живот. Домаћин Војин наглашава да је њихова производња разноврсна, те да подршка ресорног министарства није изостала.

- Имамо све, од крава музара, товних јунади, това свиња, оваца, житарица, кукуруза за силажу, кромпира и травне смјесе. Мора се доста познавати правилник и та документација, да се све прикупи и приложи. Са министарством никада нисмо имали проблем. Имају подстицаји на механизацију, капитални, на објекте, стоку, на млијеко, на све - рекао је Војин Ђурић. 

- Влада овдје учествује са 50 одсто у овим трошковима, када су у питању капитална улагања. Такође све ово што сте могли видјети резултат је и једним дијелом подршке министарства и Владе, али дјело руку домаћина - изјавио је Минић. 

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да је ријечи било и о развијању комерцијалне производње, као и стварању повољнијег амбијента за узгој и производњу домаћих производа, уз пуну подршку ресорног министарства.

- Наш план је да у Власеници направимо озбиљну земљорадничку задругу која ће окупити све те произвођаче и да направимо Власеничку или Бирчанску кућу - поручио је Краљевић. 

Разговарало се и о шумским газдинствима. Поред проблема са којим се суочавају, констатован је и јасан напредак.

- Највећи проблеми су законске процедуре - истакао је в.д. директора Шумског газдинства "Бирач" Горан Ђурић. 

- У овој години која је изузетно тешка за пословање успјели смо да за првих шест мјесеци све планове испунимо 100 одсто, такође самим тим и обавезе према радницима, према пословним партнерима и према локалној заједници - изјавио је директор Шумског газдинства "Височник" Вујадин Голијанин.

Из ресорног министарства наглашавају да ће се активно радити на побољшању амбијента, али и да су тренутни показатељи на задовољавајућем нивоу.

- Имамо добре показатеље када говоримо о смањењу залиха дрвног сортимента, са 10.000 метара кубних, а генерални проблем са огревом, видимо да је и овдје преполовљен - навео је Минић. 

Минић је истакао да су сви захтјеви општине Власеница у вези са руралним развојем, подршком удружењу жена и другим важним питањима били школски примјер доброг рада општинске управе и добре сарадње са републичким властима.