latinica  ћирилица
05/07/2024 |  13:13 ⇒ 13:19 | Аутор: Агенције

УЕФА жестоко казнила Демирела

Јунак побједе репрезентације Турске у осмини финала Европског првенства био је штопер Мерих Демирал, који је са два гола срушио Аустрију и одвео свој национални тим у четвртфинале.
Мерих Демирел (фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Мерих Демирел (фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Међутим, том приликом је недолично славио, па га је УЕФА и дефинитивно казнила.

УЕФА је Демирала суспендовала на двије утакмице због тога што је што је рукама формирао тзв. вучји поздрав, тј. направио симбол организације Сиви вукови.

То је симбол десничарске екстремистичке идеологије и прати је Савезна канцеларија за заштиту устава у Њемачкој, а неке земље би га радо прогласиле терористичким.

"Сиви вукови" вјерују у супериорност "турске расе" и теже уједињењу свих турских народа у једну државу, проширену од Балкана преко централне Азије до Кине, а у "том царству" нема мјеста за неистомишљенике.

Иако су из Фудбалског савеза Турске најављивали да ће се жалити, када је покренута прича о казни њиховог штопера, УЕФА је сада званично одлучила да Демирала суспендује на двије утакмице.

Према томе, штопер Ал Ахлија би на Европском првенству поново могао да се нађе на терену тек ако Турска избори велико финале.

Прије него што му је изречена суспензија, Демирал је истицао како се не каје због начина на који је славио.

- Начин на који сам славио има везе са мојим турским идентитетом, зато сам направио овај гест. Видео сам људе на стадиону са истим гестом. Не постоји никаква скривена порука - рекао је Демирал.

Штопер саудијског Ал Ахлија је најавио да ће да га понови.