latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:57 ⇒ 17:10 | Аутор: sputniknews.com

Ђоковић: Желим да научим руски језик

Новак Ђоковић, најбољи тенисер свих времена, умије да говори на много језика, а сљедећи који жели да уврсти у своју богату ризницу је руски језик.
Новак Ђоковић (фото: EPA-EFE/NEIL HALL) -
Новак Ђоковић (фото: EPA-EFE/NEIL HALL)

Послије прве победе на Вимблдону Новак Ђоковић био је расположен да говори о разним темама, а једна од њих је било и познавање великог броја језика.

Гдје год да се налази српски ас труди се да прича језиком који се говори у земљи у којој се нашао у том тренутку па тако увек одушеви навијаче широм света.

Међутим, Ђоковић не жели да се заустави и сада жели да учи руски језик.

- Волио бих да научим руски језик и надам се да ће ми доћи мало брже с обзиром на словенске корјене између нашег и њиховог језика. То ми је велика жеља. За кинески, за те језике даљег истока, и то би волео, али је можда сад то нереално јер су то језици који мало више времена захтијевају и мораш мало више да се посветиш томе - рекао је Ђоковић.

Од раније је познато да најбољи тенисер свих времена воли руски језик, као и руску литературу. На Сајму књига прије двије године говорио о томе.

- Волим литературу руских писаца која се односи на здравље. То је област која ме доста привлачи, алтернативни и природни начин лијечења и то је нешто што тренутно читам - рекао је тада Ђоковић.

Објаснио је Ђоковић и како је дошло до тога да научи велики број страних језика.

- Одувијек сам волео језике од малих ногу и тенис је спорт који захтева константно путовање и да си посвећен њему. Чак и у јуниорксим годинама има много турнира у различитим дијеловима свијета. Ми из Србије нисмо имали пуно прилике да играмо турнире који су на жељеном нивоу у тим јуниорским категоријама код нас у региону па смо морали да путујемо широм Европе, Америке, Блиског истока... Онда си приморан да научиш барем енглески., који сам имао у школи. Имао сам и немачки и ту сам имао неку базу. Онда сам и живео одређени период између 12. и 16. године код Никија Пилића у Немачкој и онда сам ту и пропричао њемачки - рекао је Ђоковић.

Уз енглески је најчешће причао италијански језик.

- Енглески је најзаступљенији и најкоришћенији језик универзално и италијански исто тако кроз рад и сарадњу са људима који су из Италије, који су ми били тениски тренери, кондициони тренери, менаџери. У једном тренутку сам био окружен Италијанима и увек ми се допадао тај језик - рекао је српски ас.

Најбољи српски тенисер вјерује да су језици богатство.

- Имам тенденцију да учим језике и некако мислим да што више језика знаш више вриједиш и више поштовања указујеш, а и добијаш од људи који долазе из те земље из те регије у којој се прича тај језик. Некако човек када направи тај напор и потруди се да бар неколико фраза у том језику научи када посећује ту земљу. Мислим да је то један исказ поштовања и уважавање културе и традиције земље у којој гостујеш. Ја сам са тим приступом одрастао и васпитаван сам и увек сам имао жељу и вољу да учим језике - истакао је Ђоковић.