latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:41 | Аутор: Агенције

Рубљов неће у Париз

Освајач златне медаље у мјешовитим паровима из Токија Андреј Рубљов и тенисерке Дарија Касаткина и Ана Калинскаја су међу 12 представника Русије и Бјелорусије који су одбили позиве да се такмиче као неутрални спортисти на Олимпијским играма у Паризу.
Андреј Рубљов - Фото: РТРС
Андреј РубљовФото: РТРС

Међународни олимпијски комитет објавио је ажурирани попис на којем су имена 31-ог неутралног спортисте који су прихватили позив и на њему су побједник УС Опена 2021. Данил Медведев и 22. тенисерка свијета Јекатерина Александрова.

Шести тенисер свијета Рубљов, Касаткина (WТА-12.) и Калинскаја (WТА-18.) одбили су позивнице за наступ, заједно са Кареном Хачановим и Људмилом Самсоновом.

Бјелорускиња Викториа Азаренка, која живи у САД, освојила је злато у паровима и бронзу у синглу у Лондону 2012, прихватила је позив.

Гимнастичар Иван Литвинович, који је прије три године освојио злато за Бјелорусију на трамполину у Токију, и руски кануист Алексеј Коровашков, бронзани у Лондону, такође су међу спортстима који су прихватили позив МОК-а.

Спортисти из Русије и Бјелорусије, због рата у Украјини, неће учествовати на ОИ у Паризу, осим њих неколико који ће се такмичити као неутрални без заставе и химне. Они су прошли провјеру како би се потврдило на немају везе са руском војском.

Русија је осудила ограничења и оцијенила их као дискриминаторска. Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да МОК клизи у расизам и неонацизам.