latinica  ћирилица
26/06/2024 |  13:13 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Ћорић: Примарни интерес Српске - повезивање Бањалуке и Београда

Завршетак изградње нових дионица ауто-путеве кроз Републику Српску, очекује се до краја 2025. године, уколико не дође до непредевиђених околности, које би тај рок могле помјерити на 2026. годину, изјавио је у интервјуу за Алтернативну телевизију Недељко Ђорић, вршилац дужности директора Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске".
Недељко Ћорић - бизнис клуб - Фото: Уступљена фотографија
Недељко Ћорић - бизнис клубФото: Уступљена фотографија

Он је навео да је тренутно приоритетан пројекат у саобраћајној инфраструктури Републике Српске изградња заједничке диоице ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине, коју властитим средствима финансирају Српска и Србија.

Ћорић је подсјетио да је из Србије најављена уплата још 10 милиона евра за овај пројекат.

- Та дионица је приоритетна за Републику Српску, јер ће повезати Бањулуку са Београдом. У складу са оперативним планом финансирања Владе Републике Српске и Србије, ми смо већ обезбиједили и инвестирали 20 одсто наших средстава, очекујемо да ће и Република Србија обезбиједити планираних 80 одсто. Радови се одвијају несметаном динамиком, а у договору са извођачем и надзором, ту динамику ћемо у наредом периоду и интензивирати - објаснио је Ћорић.

Говорећи о роковима у изградњи путне инфраструктуре, Ћорић је изразио очекивање да ће овај пројекат бити завршен до краја 2025. године, не искључујући могућност да се тај рок продужи због одређених специфичних захтјева у реализацији самог уговора и градње нових објеката на тој дионици, на почетак 2026. године.

- Очекујемо да ћемо и други велики пројекат, чија је реализација у току, а ради се о дионици ауто-пута на Коридору 5Ц од Костајнице до Путниковог брда, завршити у 2026. години - изјавио је Ћорић.

Он је додао да је у завршој фази потписивање финансијског уговора за пројекат од Бијељине до Брчког, а чека се и сагласност банке за потписивање уговора за дионицу Вукосавље-Брчко.

Наведене дионице, прецизирао је Ћорић, радиће двије велике кинеске компаније - "China State Construction Engineering Corporation", највећа грађевинска компанија у Кини и групи понуђача, коју чине "China Overseas Engineering Group Co", "China Tiesiju Civil Engineering Group Co" и "China Construction Bank".

Говорећи о плановима за наредни период, он је најавио покретање иницијативе за спајање дијела пута од Вукосавља до дијела ауто-пута према Добоју, код наплатне станице у Кладарима, за чију изградњу постоји интересовање.

- Очекујем да ћемо брзо донијети одлуку и имамо извођаче за ту дионицу - навео је Ћорић и додао да "рок за завршетак свих започетих дионица не би био мањи од пет година, уз напомену да у области путне инфраструктуре није захвално предвиђати рокове, због околности, на које се често не може утицати, што успорава динамику планираних радова".

Он је истакао да је дионица на Коридору 5Ц од изузетног значаја за путну мрежу Републике Српске, што подразумијева пуштање моста на Сави и повезивање изласка на ауто-пут Београд -Загреб, чиме ће се створити једна отворену мрежу ауто-путева кроз Српску, што ће довести до пораста промета на ауто-путевима, самим тим и раста прихода од наплате путарине и бољих финансијских резултата. 

Говорећи о саобраћајном повезивању Требиња и Херцеговине са остатком Републике Српске и са Србијом, он је објаснио да се због тешке конфигурације терена "већ годину и по дана трага за рјешењем на који начин би се тај дио повезао са дионицом ауто-пута Ћићевац-Бијељина".

Ћорић је изразио увјерење да ће дионица од Вишеграда према Сарајеву бити сигурно реализована у наредном периоду. Он је додао да је тренутно актуелно и идејно рјешење за брзи пут од Бијељине до Зворника, а упоредо се трага за предлозима шта даље, на траси од Зворника, односно "да ли имамо довољно финансијског капацитета да градимо брзи пут или ћемо да проширујемо постојећи магистрални пут".

- Задатак, који смо дали једној кинеској компанији, јесте да нађе најбоље рјешење за изградњу пута од Устипраче до Требиња, али под условом да та нова дионица пролази искључиво кроз територију Републике Српске, да нам се не би поновила ситуација као са Дистриктом Брчко и како не бисмо размишљали да ли ћемо остати без ауто-пута - навео је Ћорић.