latinica  ћирилица
25/06/2024 |  22:29 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

Несвакидашња књига "Петрин бунар" Љутомира Рундића

У парохијском дому Цркве Романијска Лазарица на Сокоцу вечерас је промовисана књига "Петрин бунар" аутора Љутомира Рундића из Лознице која представља романсирани родослов фамилије Рундић из соколачког села Врапци.
Соколац, представљена књига "Петрин бунар" - Фото: СРНА
Соколац, представљена књига "Петрин бунар"Фото: СРНА

Рундић је рекао новинарима да није желио да прави касично породично стабло, него је хтио да кроз писану ријеч привуче читаоца родослову своје фамилије која је 1834. године дошла на Романију и задржала се до данас у селу Врапци.

Он је додао да основу романа чини предање по причи дједа Милана о чобаници из његове фамилије Петри Рундић која је, бјежећи од Турака и спасавајући част и образ, скочила у бунар у мјесту Паљике.

- Желио сам да напишем нешто о томе и да то предање не умре - рекао је Рундић.

Он је навео да је пишући о судбини дјевојке која је спасила част, али не и живот, успио да повеже 85 соколачких породица насталих од Васила, првог Рундића који је дошао на Романију, као и 610 сродника.

- Задовољство ми је што сам успио то да урадим, јер је мало нас који данас знамо нешто о свом поријеклу, а ријетко ко да пише о два вијека и више о својим коренима - рекао је Рундић.

Прва мисао, каже, која му пада на памет када помене "Петрин бунар" су ријечи Петрине мајке: "Част и образ је пречи од живота".

Пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче, која је рецензент књиге, рекла је новинарима да је била пријатно изненађена када јој је Рундић понудио рукопис једне веома несвакидашње књиге која је повезала нашу историју - од Турака до данас.

Она је навела да се у књизи говори и о забрањеној љубави Бошка и Сефије или Софије, који се у име те љубави одричу вјере, што значи да је љубав бит свега.

Китићева је нагласила да, нажалост, и данас има случајева забрањене љубави због и ради вјере, али и судбина попут Петрине.

Књижевно вече у парохијском дому отворио је поздравном пјесмом Романији млади гуслар Немања Цуровић, а о Љутомиру Рундићу говорила је млада пјесникиња Виолета Даниловић.

Директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић рекла је Срни да већ други пут у организацији ове установе промовишу књигу Љутомира Рундића, те да ће се у Завичајном одјељењу библиотеке наћи и роман "Петрин бунар", као и његова књига кратких прича "Досањано небо".

- Ова књига садржи све оно што млади треба да чују о својим прецима и да знају о својим коријенима, што им може послужити као смјерница у будућности - навела је Јанковићева.

Рундић је пилот у пензији, глумац, здравичар и књижевник рођен у селу Врапци код Сокоца. Аутор је више књига поезије и прозе.

Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Косова и Метохије, оснивач и предсједник Књижевног клуба писаца "Вуково перо" и добитник више књижевних награда.