latinica  ћирилица
25/06/2024 |  15:39 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Исплата директне подршке за пшеницу до 15. јула (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске ове године исплатиће око 10 милиона КМ директне подршке за производњу пшенице, а средства ће пољопривредницима бити дозначена најкасније до 15. јула.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Овогодишњи квалитет и принос пшенице је оцијењен као веома добар, a Српска има довољно складишних капацитета, који ће за ратаре бити бесплатан до 1. августа.

- Произвођачи ће до тог периода моћи да прате цијену пшенице, да виде да ли ће расти, односно да ли могу да је продају негдје за бољу цијену или ту гдје су је и лагеровали - рекао је помоћник ресорног министра Саша Лалић.

Он је подсјетио да подстицај Министарства износи 580 КМ по хектару.

Предсједник Удружења млинара Републике Српске Зоран Кос рекао је да је пшеница берзанска роба и да се на њу много не може утицати, али да охрабрује чињеница да је овогодишњи принос добар.

- Млинаре највише занима заштита домаће производње, јер се увози брашно, по нижим цијенама и то нам прави проблем. Занима нас и квалитет, да то буду сорте са већим процентом протеина, као и да се стимулација производње пшенице врши по квалитету, а не количини - рекао је Кос.