latinica  ћирилица
25/06/2024 |  11:52 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Стевандић за РТРС: Одлука Суда БиХ - крах правног система (АУДИО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је коментаришући одлуку Суда БиХ, који је јуче одбио жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК БиХ, која је крајем маја поново признала листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, да "ако су већ хтјели да направе некакву врсту перформанса или проблема, онда су могли једноставно да врате то НСРС на одлучивање, а не да они одлучују умјесто НСРС".


Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Уколико ван званичних канала постоји некакав дио који говори о томе да постоје комуникације, које нису званичне и нису објављене, а да их знају људи прије него што их знају иституције, и Народна скупштина Републике Српске, и они који су подносили жалбу, онда је то један крах правног система и говори се о томе да се овом земљом управља или из ОХР-а или амбасада - изјавио је за РТРС Стевандић.

Смата је ово све можда и пробни балон да се покуша на неки начин увести правило да се одлуке доносе ван институција, које су за то надлежне, а то је НСРС.

- У сваком случају, циљ је сигурно рушење власти на нивоу БиХ, прекомпозиција ван изборне воље српског народа и свих грађана Српске, што овоме даје још драстичнију димензију. Сигуран сам да ћемо морати да сједнемо унутар Српске да се договарамо - рекао је Стевандић.

Са друге стране, каже "да је опасно да постоје они, који су одушевљени могућношћу да буду власт, ван воље народа".

- То ће додатно утицати на то да створе подјелу унутар Српске: Јер увијек је највећа подјела ако имате једну власт на нивоу БиХ, а другу власт на нивоу Српске, а воља народа је идентична - навео је Стевандић.