latinica  ћирилица
23/06/2024 |  18:39 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Аутопут Бијељина - Рача до краја наредне године (ВИДЕО)

Економске, привредне и културне везе имеђу Републике Српске и Србије су све јаче.
Радови на аутопуту - Фото: РТРС
Радови на аутопутуФото: РТРС

Изградња аутопута Бијељина - Рача је највећи пројекат који финасирају двије владе, а бенефите од овог пројекта имаће не само грађани и привредници Семберије и Мајевице, већ и Федерације БиХ.

Република Српска и Србија граде путеве будућности којим ће се долазити, а не само одлазити. На мапи је неколико модерних саобраћајница, а дионица аутопута Рача - Бијељина, саставни је дио будућих аутопутева Бањалука - Бијељина - Београд. Дионицу дугу 20 километара финансирају владе Српске и Србије.

- До сада смо највећи дио средстава инвестирали ми из Аутопутева Српске и Влада Републике Српске. Наравно, и Србија је уложила око 10 милиона евра, а очекујемо још једну донацију од 10 милиона евра за изградњу ове дионице - рекао је Недељко Ћорић, директор Аутопутева Републике Српске.

У току су преговори са банком, за финансирање дионице од Бијељине до Брчког. На дионици Брчко - Вукосавље у току су  припремни радови. Изградња аутопута од Бијељине до Раче је национални пројекат Републике Српске и Србије.

Олакшице неће осјетити само грађани. Без модерних путева нема ни привредног развоја.

Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, каже да ће овај аутопут према Београду допринијети смањењу гужви, посебно у љетном периоду, јер је то комуникација истока, посебно Турске, према западној Европи и веома је фреквентна.

Мост на Сави, који спаја Сремску Рачу и Рачу, те Српску и Србију, доказ је да између два народа не постоје баријере.

Милош Вучевић, предсједник Владе Србије, нагласио је да је много тога што нас спаја и да не треба да дозволимо да нас администрација дијели. Наводи да је једноставнији прелаз у корист грађана и Српске и Србије, али и свих који користе овај пут.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, истакоа је да овај аутопут мијења карактер региона и да је веома значајан за Српску.

- Ово је највећа инвестиција коју је Бијељина икада имала. Пут кошта 258 милиона марака, а Српска је већ уплатила 100 милиона марака властитих средстава за изградњу дионице.

Грађани подржавају изградњу аутопута Бијељина - Рача, јер представља још чвршћу везу са Србијом, истичући да је он као крвоток у организму, а добри путеви нам омогућују да брже стижемо до дестинација, остварујемо профит, радимо, живимо...

Мост на ријеци Сави финансирала је Влада Србије. Интегрисани гранични прелаз градиће се у Србији. Рок за изградњу аутопута кроз Семберију је крај 2025. године.