latinica  ћирилица
18/06/2024 |  17:38 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Српску и регион захватио топлотни талас: Врели дани и тропске ноћи (ВИДЕО)

Топли ваздух из Африке шири се преко Средоземног мора ка Балкану. Републику Српску и регион захватио је топлотни талас. Метеоролози најављују да би температура могла достићи и 40 степени. Најтоплији дан, али и тропска ноћ очекује се у петак. Љекари савјетују избјегавање директног излагања сунцу, хронични болесници да узимају терапију, довољно течности и конзумирају лакшу храну.
Врућине - Фото: РТРС
ВрућинеФото: РТРС

У сусрет првим данима љета стигле су и високе температуре. Жива на термометру, могла би да да досегне јунски максимум. Очекују се тропски дани, али и ноћи.

- Први прави календарски дан љета који нам долази, већ четвртак навече и петак биће и најтоплији у овом периоду. Тада је свакако могуће да температуре дођу и до 40 степен - потврдила је Милица Ђорђевић, метеоролог ХМЗ Републике Српске. 

Излагање екстремним температурама пријетња је за организам. Љекари апелују-дјеловати превентивно. Поред лагане и прозрачне одјеће, неопходно је уносити што више течности.

- Апелујемо на грађане, нарочито старије грађане са хроничним обољењима да не излазе на отворено, у периоду од 10 до 17 часова. Наравно, уколико постоји потреба да изађу на отворено, да се адекватно значи спреме, да обуку памучне мајице, шешири, качкети и наравно да се адекватно хидрирају - савјетовао је Момир Алемпић, доктор медицине у Служби хитне медицинске помоћи ЈЗУ "Дом Здравља“ Бијељина.

А грађани којима то обавезе дозвољавају, спас од врућина проналазе управо у природи. За бањалучане, први избор је увијек Врбас, да ли са блиским особама или у друштву неке добре књиге.

Упозорење за возаче - никако не остављати дјецу и љубимце у ужареном аутомобилу. За само сат времена, температура у паркираном возилу може дође и до просјечних 47 степени Целзијусових. Апел и послодавцима да због врућина прерасподијеле радно вријеме.