latinica  ћирилица
18/06/2024 |  17:33 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Да ли ће се смањити овлашћења или у потпуности угасити ОХР? (ВИДЕО)

Уочи сутрашње сједнице Савјета за имплементацију мира у БиХ распламсала се жива дипломатска активност о будућем статусу ОХР-а. Разговара се о смањењу овлашћења, измјештању и гашењу Канцеларије високог представника. Ако се пита Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника, амерички амбасадор у БиХ и бошњачке странке "Тројке", статус ОХР-а и бонских овлашћења су неупитни.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

Из Српске поручују да су Шмит и ОХР давно требали отићи јер је њихов интервенционизам препрека европском путу БиХ.

Умјесто о затварању, европски и амерички званичници заговарају смањење овлашћења, чак останак ОХР-а и високог представника и поред тога што је страни протекторат неспојив са европским интеграцијама. Признао је то сарајевским медијима Кристијан Шмит, најавивши свој мандат у БиХ и након пензије, у дубокој старости.

- Разговарали смо о томе како можемо искобиновати европску интеграцију БиХ и присутво ОХР-а. Ја ћу рећи да се мени не би допало да будем овдје још неких 30 година - рекао је Шмит

Многима се не би допало да остане још један дан, а камоли 30 година. Предсједник Републике Српске Милорад Додик подсјећа да Шмита нису изабрале стране потписнице Дејтонског споразума, чланови СИМ нити је потврђен у Савјету безбједности УН. О томе је Српска обавијестила све релевентне свјетске адресе.

- Годинама говоримо да је ОХР реметилачки фактор у БиХ, да ОХР не постоји. Према Анексу 10 постоји високи представник који има своју канцеларију међутим та канцеларија је временом нарасла на 700 службеника која измишља проблеме да опстане и остане - навео је Додик.

Из Српске су јасни-Шмиту и ОХР-у одавно је истекло вријеме.

- Чекам да се заврши један поступак у Бундестагу који смо покренули против Шмита. Тако да оно што радимо, није све што причамо. И што се види, него на сваки могући начин смо обесмилили да кажем институцију ОХР-а и човјека који без именовања у СБ УН се третира као неко ко имаправо да да користи механизме које су користили они који су имали именовање у УН - рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

- Видим да постоји расположење у ПИК-у да смањи мандат Шмиту. Никакво умањење његових надлежности не долази у обзир, једноставно карта за повратак кући ако заиста ПИК и неки други мисле добро БиХ - изјавио је замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац.

У измишљању и прављењу проблема у БиХ, тиме и разлога за останак ОХР-а најгласнији је амерички амбасадор. Све његове изјаве о поштовању суверенитета БиХ "падају у воду" када затражи употребу тзв. Бонских овлашћења.

- Ми сматрамо ОХР, високог представника и Бонске овласти као нешто што је комплементарно са политиком ЕУ у ономе шта ради у БиХ, не вјерујемо да високи представник треба да суздржава од кориштења тих овласти ако то треба - изјавио је амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи.

Међутим Делегација ЕУ, али и поједине чланице Уније сматрају да је опсежна међународна супервизија и коришћење извршних овлаштења супротна чланству у ЕУ. Наводно Французи заговорају затварање или бар смањење овлаштења ОХР-а. У француској Амбасади у Сарајеву нису коментарисали те наводе.

- Јесте било заговорника да се смање овласти.  Смањење овлаштења ОХР сигуран сам да своју креацију има у московским канцеларијама. ОХР служи за деблокаду процеса и то мора наставити да ради сваки пут када неко свјесно нешто блокира - навео је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић.

- Било би нормално да ОХР не постоји у БиХ. Ја сматрам да смо довољно зрела земља и да нам није потребан међународни тутор без обзира како се зове - изјавио је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Сутра у Сарајеву засиједа Савјет за имплементацију мира на којем се очекују разговори о испуњавању услова 5+2 за затварање Канцеларије високог представника, мада је одавно било вријеме за гашење и да се у уџбеницима историје о ОХР-у и високом представнику говори као симболима колонијалне управе.