latinica  ћирилица
12/06/2024 |  15:56 ⇒ 19:13 | Аутор: СРНА

Скандали и провокације - Ковачевић и делегација Србије напустили конференцију у Сарајеву

Први дан годишњег састанка представника комисија за одбрану и безбједност парламената Југоисточне Европе у Сарајеву обиљежиле су провокације и скандали, након чега су делагација Србије и замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједности Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили конференцију, сазнаје Срна.
Радован Ковачевић - Фото: СРНА
Радован КовачевићФото: СРНА

До напуштања је дошло након што је члан делегације Хрватске Здравка Бушић, говорећи о Савјету Европе, рекла да ће самопроглашено Косово бити примљено у Савјет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

Претходно је приређена још једна провокација када је представницима привремених институција самопроглашеног Косова неовлаштено дозвољено обраћање о теми безбједност иако према Резолуцији 1244 немају право да имају било какав одбрамбеени скетор нити да о томе говоре.

Делегација Србије уложила је приговор, што је подржао и Ковачевић у име Републике Српске, након чега је та сесија прекинута и засједање је настављено о другој теми.

У Сарајеву је данас почео дводневни састанак представника комисија за одбрану и безбједност парламената Југоисточне Европе који организује Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, Регионални центар за безбједносну сарадњу и Мисија ОЕБС-а у БиХ уз подршку Женевског центра за контролу оружаних снага.

Директор Регионалног центра за безбједносну сарадњу "Равијак" Константин Михаил Георгијев рекао је да ће на скупу бити ријечи о пракси коју имају заједничке комисије за одбрану и безбједност, о улози парламената у том процесу, те о парламантарном надзору над радом војних структура.