latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:05 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Гогановић поручио Хелезу: Република Српска је трајна категорија

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да је министар Зукан Хелез пролазни функционер из Федерације БиХ, а Република Српска трајна категорија загарантована Дејтонским мировним споразумом.
Александар Гогановић - Фото: СРНА
Александар ГогановићФото: СРНА

Реагујући на најаве Хелеза да ће тражити промјену назива Република Српска, те нове територијалне организације у БиХ, при чему би да од Српске направи два кантона, Гогановић је рекао Срни да оваке изјаве министра одбране доказују раније тврдње да није дорастао овако одговорној функцији.

- Хелезове изјаве о укидању назива Републике Српске су неозбиљне, злонамјерне и неутемељене, а у исто вријеме су супротне ставовима међународне заједнице која је прихватила име Републике Српске, јер је Српска страна потписница Дејтонског споразума - нагласио је Гогановић.

Константним вријеђањем и помињањем Републике Српске у негативном контексту, указао је Гогановић, министар одбране вријеђа Србе, али и друге народе који живе у Српској, а дио су мултиетничких Оружаних снага БиХ, што је недопустиво.

- Да има политичке зрелости Хелез би знао да свака наша изјава мора бити одмјерена, јер се рефлектује на систем одбране. Никада нећу скупљати јефтине политичке поене тако што ћу наносити штету систему одбране и нарушавањем односа у мултиетничким Оружаним снагама, као што то чини министар одбране - истакао је Гогановић.

Према његовим ријечима, управо би Хелез, као министар, требао први да инсистира и ради на томе да се сви народи у систему одбране осјећају комотно.

- Хелез се већину свог мандата бавио Српском, /предсједником Српске Милорадом/ Додиком и /предсједником Србије Александром/ Вучићем, умјесто да прихвати мој крајње добронамјерни позив да се заједно бавимо нагомиланим проблемима у систему одбране и обезбиједимо припадницима мултиетничких Оружаних снага БиХ достојанствене услове за живот и рад на војним локацијама, првенствено да побољшамо инфраструктуру, обезбједимо нове униформе и пристојне оброке - рекао је замјеник министра одбране.