latinica  ћирилица
11/06/2024 |  17:17 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Бећировић обмањује јавност, Српска и Србија чувају Дејтон (ВИДЕО)

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да одржавање Свесрпског сабора и усвајање Декларације представља заштиту Дејтонског мировног споразума, а не рушење, како то тврди предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Бећировић обмањује јавност Њемачке као што редовно обмањује јавност БиХ, он нема никакво право и легитимитет да представља БиХ, он представља себе и евентуално народ који га је бирао. Он не може да представља БиХ и то је једна тешка обмана и политичка подвала и то се мора веома јасно рећи - рекао је Ковачевић за РТРС, коментаришући састанак Бећировића са њемачком министарком спољних послова Аналеном Бербок.

Он је истакао да су Србија и Република Српска, као потписнице Дејтона, односно Устава БиХ, јасно рекле да више никада неће проћи било какво нарушавање Дејтонског споразума које су бошњачки представници, заједно са страним менторима, упорно чинили.

- Они су навикли на то да се Српској упорно одузимају њена загарантована права, да се крши Дејтонски споразум, руши Устав и нарушава уставни поредак у БиХ, увијек и искључиво на штету Срба и Српске - навео је Ковачевић.

Он је нагласио да је са Свесрпског сабора дат јасан одговор и да је у усвојеној Декларацији констатовано да ће Србија, као потписник Дејтонског споразума, овлаштена од Републике Српске, интернационализовати питање рушења Дејтона и нарушавања гарантованих права Срба.

- Сада су почели да галаме и говоре како је одбрана Дејтона уствари напад на Дејтон. Господо, такве обмане и подвале вам неће проћи. Није нимало случајно да Бећировић ту врсту подвале да он наводно представља БиХ, што је лаж и да наводно штити Дејтонски споразум и Устав, сада чини баш са функционерима Њемачке који су нам у БиХ послали илегаца Кристијана Шмита, а што смо ми исто тако констатовали у Декларацији - рекао је Ковачевић.

Он је навео да је у Декларацији речено да је Шмит илегалан и да није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, гдје јасно пише да је за именовање потребан споразум страна потписника - Србије и Српске и да је потребна релевантна резолуција Савјета безбједности УН.

- Дакле, они немају проблем са нападом на Дејтонски споразум, јер напад на Дејтон не постоји, они имају проблем са тим што су Србија и Српска јасно рекле да више нико неће урушавати овај споразум и угрожавати наша загарнтована права. Тога је било доста, вратићемо се изворном Дејтонском споразуму или БиХ неће бити - поручио је Ковачевић.