latinica  ћирилица
10/06/2024 |  19:24 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Представљени спортисти из Српске за игре БРИКС-а (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци су вечерас представљени спортиста који ће наступати на спортским играма БРИКС-а у руском граду Казању.
Додик спортистима уручио заставу Српске - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик спортистима уручио заставу СрпскеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Делегацију Републике Српске на играма у Казању чини 90 спортиста који ће се такмичити у гимнастици, каратеу, џудоу, веслању, пливању, кошарци, е-спорту, тенису, стоном тенису и рукомету.

Члан репрезентације Републике Српске Марина Куртеш рекла је да јој је велика част што ће бити дио тима који ће представљати Српску на спортским играма у Русији.

- Желим захвалити предсједнику Републике Српске Милораду Додику и министру за спорт Селми Чабрић што су нам омгућили да учествујемо на овако великом спортском догађају - рекла је Куртешева и додала да је сигурна да ће спортисти из Српске дати велики максимум и да ће се показати у што бољем свјетлу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик захвалио је спортистима што представљају Републику Српску на играма БРИКС-а, пожељевши им срећу.

- Хвала што сте дио овог историјског тренутка. Оно што вам нико никада неће одузети јесте то да сте прва репрезентација Републике Српске која је отишла на ово такмичење, немојте се склањати ни пред ким, будите поносни. Од Републике Српске имаћете сваку врсту подршке - поручио је Додик.

Он је истакао да је ово заиста историја, чињеница да Република Српска на репрезентативном нивоу учествује на играма БРИКС-а, најважније свјетске организације земаља у сваком смислу.

Додик је нагласио да су ове игре предигра за оно што ће се дешавати на политичком нивоу на самиту БРИКС-а у октобру.

- Зато нам је и важно да будемо дио те структуре. Ми се овим не одричемо неких других могућности - рекао је Додик.

Додик је Куртешовој уручио заставу Републике Српске под којом ће наступати спортисти из Српске.

Додик је, прије почетка манифестације представљања спортиста, рекао да је позван на затварање игара БРИКС-а и да ће настојати да се одазове позиву.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је учешће на играма БРИКС-а прилика да се спортисти из Српске појаве самостално, као репрезентација Републике Српске, појаве на овим значајним играма које су својеврсне мале Олимпијске игре.

- Будите сигурни да ви пишете спортску историју Републике Српске - рекао је Вишковић.

Он је истакао да је веома значајно за Српску да се, након 30 година од њеног настанка, указала прилика да самостално као репрезентација учествује на спортским играма БРИКС-а у Казању.

Вишковић је рекао да земље БРИКС-а представљају више од половине свјетске популације, те да је будућност у томе да се Српска као мала заједница и нација прикључи једној тако моћној организацији, што нема намјеру да крије.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић поручила спортистима који ће под заставом и химном Републике Српске представљати своју земљу на спортским играма БРИКС-а у Русији да је велика част, понос, али и обавеза да Српску представе у најбољем свјетлу на тако значајној спортској смотри.

- Поносни смо што можемо да кажемо да ће наши репрезентативци под заставом и химном Републике Српске представљати нашу земљу на великој спортској смотри - спортским играма БРИКС-а. То је велика част, понос, али и обавеза да пуног срца, дајући све од себе изађете на спортски терен и дате све од себе да представите Републику Српску у најбољем свјетлу - рекла је Чабрићева.

Спортске игре земаља БРИКС-а биће одржане од 11. до 24. јуна у руском граду Казању.