latinica  ћирилица
09/06/2024 |  12:57 | Аутор: СРНА

Линта: Сарајево урбанистичким планом бескрупулозно отима српску земљу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да нацрт урбанистичког плана Кантона Сарајево у којем се земља живих српских власника проглашава зеленом површином представља наставак њеног бескрупулозног отимања.
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Миодраг Линта (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Линта је истакао да је јасно да је циљ власти у федералном Сарајеву да се урбанистичким планом на подмукао начин отме српска земља и користи за паркове, зоне рекреације, меморијале, мезарја и изградњу нових насеља.

- У том случају Срби не могу своју земљу да продају или на њој нешто да граде или је користе у друге сврхе - упозорио је Линта у писаној изјави.

Он је навео да је јавна расправа о нацрту урбанистичког плана Кантона Сарајево за период 2016. до 2036. године, која је одржана почетком априла, само потврдила бројне проблеме Срба јер им се на бескрупулозан начин отима имовина без икакве надокнаде.

- Нема гаранције да ће то једног дана платити по економским цијенама. Поред тога, на јавној расправи у Вогошћи Србима је отворено поручено да своју земљу могу понијети на ципелама. У питању је јасна србомрзачка порука - истакао је Линта.

Он је напоменуо да локалне самоуправе сваке године доносе нове просторне, урбанистичке и регулационе планове ради отимања српске земље широм Федерације БиХ.

- Читав процес се одвија далеко од очију јавности, јер у највећем броју локалних самоуправа у ФБиХ нема српских представника у органима власти. Стратешки циљ је уништавање и легализација пљачке српске имовине како би се затрли трагови вишевјековног постојања Срба на подручју ФБиХ - рекао је Линта.

Према његовим ријечима, једини начин да се сачува српска земља и друга имовина јесте да Србија пружи активну и организовану помоћ и подршку оштећеним Србима.

Линта сматра да Србија треба да оснује канцеларију за Србе у региону која би имала правне службе за Хрватску и БиХ, стручне и одговорне људе и озбиљан буџет.