latinica  ћирилица
06/06/2024 |  11:05 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Нешић: Конаковић послије фијаска у УН није научио лекцију

Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић требало је да својим колегама у Словенији, Пољској, Румунији упутити лично извињење што, због неуставне узурпације спољне политике БиХ од стране бошњачких политичара, њихови држављани који имају боравиште у БиХ неће моћи гласати на изборима за парламент ЕУ. Нема потребе да се Конаковићу привиђају Руси и њихов утицај, јер је одговорност у његовом дворишту, каже предсједник ДНС-а Ненад Нешић, који је и министар безбједности у Савјету министара БиХ.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Коментаришући Конаковићево писмо његовим колегама у Словенији, Пољској и Румунији, Нешић истиче да одговорност за нарушавање билатералних односа не само са ове три државе, него много шире, лежи на бошњачким политичарима.

- Када су ударили на Устав БиХ и његову одредбу да Предсједништво БиХ консензусом води спољну политику, морали су знати да ће то имати посљедице. Сад се суочавају са њима и могу кренути по свијету и почети се извињавати свим државама које су увукли у своје манипулације. Русија нема никакве везе са овим, нити има говора о некаквом њиховом утицају. Ово је аутентнични српски одговор и лекција о томе шта је БиХ – сложена заједница утемељена на начелу консензуса три народа и два ентитета. БиХ није играчка у рукама бошњачких политичара да могу радити шта хоће без посљедица - поручио је Нешић.

Прије него што другим одржи слово о неодговорности, додаје Нешић, Конаковић треба да се позабави сопственом неодговорношћу.

- Популизам је кратког вијека, а од министра спољних послова се очекује да поштује Устав БиХ и да се не поставља изнад Предсједништва БиХ. Када се буде тако понашао и када схвати да је став БиХ само оно што верификује Предсједништво БиХ, оваквих изнуђених ствари и потеза неће бити. БиХ не може опстати као спонзорска и коспонзорска играчка него као договор Срба, Бошњака и Хрвата. Дино изгледа послије УН фијаска није научио лекцију - закључио је Нешић.