latinica  ћирилица
06/06/2024 |  07:32 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

Данијел и Кристијан Екошаркаши из Модриче на играма БРИКС-а (ВИДЕО)

На играма БРИКС-а, које почињу 12. јуна у руском граду Казању, учествоваће 97 земаља, а спортисти ће се такмичити у 27 спортских дисциплина.
Екошаркаши - Фото: РТРС
ЕкошаркашиФото: РТРС

Међу спортистима из Републике Српске, који путују на игре БРИКС-а су и играчи Екошарке Данијел Илић и Кристијан Ветмић. Чланови су Еспорт клуба из Модриче.

Од малих ногу Данијел Илић игра игрице. Прије годину дана та игра достигла је професионални ниво. Сада се припрема да као један од најбољих у Републици Српској учествује на смотри БРИКС спортова у Казању, у Русији. Такмичиће се у кошарци.

Његов колега Кристијан Илић такође ће пут Казања. Да би се неко нашао тамо морао је да се докаже кроз многа такмичења, али и сате и сате тренинга сваког дана. То што ће бити међу најбољима на свијету довољно говори о њему.

E спорт заједница у Републици Српској све је бројнија. Прије двије године еспорт је добио статус као и сви традиционални спортови. Такмиче се у регионалној еAdreaticLeague.

У Републици Српској дјелује четири еспорт клуба, у којима више од 50 играча професионално игра игрице. Један од њих је у Модричи.

- Овдје у нашим просторијама налази се студио који је јединствен у овом дијелу Европе. Нама је посебна част и велика је ствар што учествујемо на играма - навео је Горан Кузмић предсједник Е спорт савеза Републике Српске.

У савезу су поносни на своје репрезентативце . Добили су подршку од ресорног министарства али и предсједника Српске. Очекују добар резултат, увјерени да су у свијету кошарке међу најбољима.

ЕСпорт је скуп , али и профитабилан. Гејмер може бити свако, али само прави заљубљеници у игрице достигну ниво који води до професионалности. За то треба много труда, рада, стрпљења, као и у сваком спорту. Кристијан и Данијел кажу да све то имају. Још да им у Русији концентрација буде на највишем нивоу, стићи ће и награда , којој се надају.