latinica  ћирилица
05/06/2024 |  18:52 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Да ли ће послије двије године, каматне стопе коначно пасти? (ВИДЕО)

Кључна вијест у наредних неколико дана требала би да стигне из Европске централне банке. Хоће ли послије двије године коначно доћи до пада каматних стопа? Прогнозе стручњака подијељене, док су једни оптимистични други страхују да би камате још дуго могле остати високе.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Одлука Европске банке могла би промјенити и судбину цијена кредита код нас, али и у свијету.

Пад инфлације у свијету био је довољан разлог да Европска централна банка почне разматрати смањивање каматне стопе у еврозони. Очекивања су била да ће се то остварити почетком године, али након шестомјесечног затишја ова одлука поново је предмет расправе. Банкари овај пут и више него оптимистични.

- То ће се дефинитивно десити само питање када. Неко процјењује да ће се она смањити за 0.25-2005 процента поена али свакако треба доћи до тога - истакао је Срђан Шупут директор Агенције за банкарство Републике Српске.

Вискоке каматне стопе довеле су поједине земље у свијету попут Њемачке у стангацију. Пад куповне моћи, највеће посљедице оставио је у привреди, истичу економисти. Након двије године, пад каматних стопа могао би многе земље извући из кризе.

- Било би логично да се на тржишту појаве јефтини кредити који би били усмјерени на повећање обима производње,ка индустријској инфраструктури - каже Александар Љубоја економиста.

Претпоставка Европске централне банке је да ће се дезинфлаторни тренд наставити и да неће бити даљих застоја у геополитичкој ситуацији и цијенама енергената. Створени су услови, истичу аналитичари, да се ублажи став монетарне политике и да се започне са смањивањем камате.

- Оно што је такође мотив за ЕЦБ јесте што ми видимо да је привредна активност у еврозони, за разлику од свих америчких држава, у доста неизвесној ситуацији, односно ниво раста привредне активности је ограничен. И за разлику од америчке економије која ипак показује много јачу путању раста, што онда поставља притисак на ЕЦБ да крену снижавање како би на тај начин могли да стимулише економију - истиче Милан Недељковић декан Факултета ФЕФА.

Ако околности буду повољне, процјена је да би многи корисници стамбених кредита од наредне године могли да рачунају на мање рате. Економисити не очекују значајан пад каматних стопа. Грађанима поручују да буду обазриви приликом узимања кредита и да размисле да ли је задужење пријеко потребно.