latinica  ћирилица
05/06/2024 |  09:48 ⇒ 13:40 | Аутор: РТРС

Двије Приједорчанке дио тима Српске у стоном тенису за Игре БРИКС-а (ВИДЕО)

Спортисти из Републике Српске наступиће под својом заставом на Спортским играма БРИКС-а, које ће бити одржане у руском Казању од 11. до 23. јуна.
Стони тенис - Фото: РТРС
Стони тенисФото: РТРС

На петим Играма БРИКС-а учешће је потврдило 97 земаља, а такмичиће се у 27 спортова.

Републику Српску у стоном тенису у Казању представљаће девет такмичара, пет у мушкој и четири у женској. Међу њима су и двије чланице Стонотниског клуба "Приједор".

Двадесетогодишња Марија Гњатовић једна је од најбољих стонотенисерки Српске и БиХ.

- Моји најбољи резултати су треће мјесто на Балканском првенству у дублу, треће мјесто на Балканском првенству екипно са репрезентацијом БиХ у конкуренцији јуниорки и треће мјесто на ИТТФ турниру у оквиру Свјетске федерације, исто треће мјесто у дублу - каже Гњатовићева.

Истиче да јој је велика част да представља Српску на тако великом такмичњу, као што су Игре БРИКС-а.

- Учешће на овим играма представља велико искуство за мене и важно је за даљи ток моје каријере. Наравно, сада немам велика очекивања, али битно је да се покажемо добро и да одиграмо добре партије. Наведено је да ће сигурно бити преко 20 репрезентација. Ту су Бразил, Кина, Јапан, Индија... дакле биће јако добрих играча - наглашава Гњатовићева.

Уз њу, Српску ће представљати и искусна Миљана Велаула. У каријери је, између осталог, седам пута узастопно освајала Премијер лигу БиХ, а Куп пет пута. Учествовала је на највећим међународним такмичењима у репрезентацији БиХ. Ово је први пут да представља Српску.

- За својих 30 година бављења овим спортом први пут учествујем за репрезентацију Републике Српске, за мене то има велики емотивни значај. Ми ћемо дати све од себе да остваримо што бољи резултат, да Републику Српску представимо у најбољем могућем свјетлу. Јако је велики изазов и мени је драго што се поново враћам на свјетску сцену, с обзиром да сам већ наступала на тако великим турнирима. Јако се радујем и са позитивном тремом ишчекујем тај турнир - каже она.

Из приједорског клуба је и селектор женске репрезентације Славко Антонић. За медицински дио заудужен је Марко Антонић, а службена особа тима је Бојан Мршић, који је и секретар Стонотениског савеза.

- За наше такмичаре ово ће бити велики успјех, биће нам задовољство да представњамо Републику Српску. Дуго већ нисмо наступали као сениорска репрезентација Републике Српске на неком такмичењу, ово је једно велико такмичење, може се поредити са Универзијадом, једана велика организација - каже Мршић.

И Антонић каже да је част и задовољство бити дио репрезентације Републике Српске и додаје да ће знањем и трудом настојати да доприну што бољим резултатима.

- Ми смо амбасадори нашег града и трудићемо се да представимо и наш град и нашу државу у што бољем свјетлу - наглашава Антонић.

Осим Приједорчана, у репрезнтацији Српске биће и стонотенисери из Бањалуке, Котор Вароша и Фоче. Такмичиће се у појединачној и екипној мушкој и женској конкуренцији.