latinica  ћирилица
03/06/2024 |  16:03 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

ИРБ Српске спремна за сарадњу са највећим климатским фондом на свијету

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске спремна је за партнерство са највећим климатским фондом на свијету – Зеленим климатским фондом.
ИРБ састанак - Фото: Уступљена фотографија
ИРБ састанакФото: Уступљена фотографија

Ово је закључак данашњег састанка в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражена Врховца са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем и експертом Зеленог климатског фонда за управљање пројектима Гораном Јањићем који је одржан данас у Представништву Републике Српске у Београду.

Током разговора о акредитовању ИРБ-а  за имплементациону јединицу Зеленог климатског фонда договорене су активности у вези са заједничким наступом ИРБ и Министарства на састанку са Фондом који ће бити одржан у септембру у сједишту GCF у Сеулу.

Зелени климатски фонд дао је позитивне оцјене Инвестиционо-развојној банци Републике Српске за спровођење зелене агенде у Републици Српској, саопштено је из ИРБ Српске.

Оцијењено је да ИРБ испуњава све стандарде и да је кредибилна институција за спровођење агенде на међународном нивоу. ИРБРС је добила препоруке да буде партнер у имплементацији средстава нашим привредницима за пројекте из области зелене енергије, декарбонизације, соларних електрана и слично.

- Још једном је потврђено да ИРБ Српске спроводи одговорну политику према Републици Српској. Препознати смо као респектабилна установа која може да задовољи стандарде највећих фондова на свијету - рекао је в.д. директора ИРБ Дражен Врховац.

Кошарац је рекао да је ИРБ, захваљујући одговорним политикама институција Републике Српске, препозната код међународних организација као кредибилан и релевантан партнер. 

- Наш циљ је да подржимо напоре институција Српске у даљем развоју и јачању властитих капацитета - рекао је Кошарац.