latinica  ћирилица
27/05/2024 |  20:38 ⇒ 21:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Стојковић: У уторак коначан списак путника на ЕУРО, добро је што нема еуфорије

Извршни одбор Фубалског савеза Србије на данашњој сједници у Спортском центру у Старој Пазови потврдио је одлуку о продужетку сарадње са селектором "А" репрезентације Србије Драганом Стојковићем до 2026. године.
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Стојковић је тако постао први селектор још од Ивице Осима који је везао два цијела квалификациона циклуса на клупи репрезентације, а успио је и да повеже наступе на два велика такмичења, што се није догодило од периода када је Стојковић био играч.

Селекцију Србије преузео је 2021. године.

Он је са националним тимом изборио пласман на Свјетско првенство 2022. и Европско првенство 2024. године.

Стојковић: Сутра коначан списак путника на ЕУРО, добро је што нема еуфорије

Коначан списак путника на ЕУРО у Њемачкој биће објављен сутра ујутру, а већ поподне заказан је почетак припрема, рекао је Стојковић.

- Припреме су испланиране перфектно. На сајту Савеза ће сутра прије подне бити 26 имена за Евро. Припреме такође почињу сутра и ја ћу у Пазови имати 16 играча на тренингу од 17.00 часова. Играчи нису дужни да дођу, али видим другачију жељу и приступ у односу на претходно такмичење - изјавио је Стојковић гостујући у емисији "Око" на РТС-у.

Он је данас и званично продужио уговор до 2026. године након што је договор одобрен на састанку Извршног одбора ФСС.

- Договор је усаглашен и раније, али је данас озваничен и водићу репрезентацију у наредне двије године. Моја идеја је била да се сачека док се не заврши првенство и куп. Знао сам да долази Скупштина и да би то било право вријеме за озваничавање. Срећан сам и поносан што ћу представљати земљу на Европском првенству послије 24 године - рекао је Стојковић.

Бивши репрезентативац је након тога истакао да је континуитет у раду од великог значаја за резултате.

- Мислим да је важно да играчи знају ко их чека и ко ће их водити. Поготово ако имају добар однос са селектором и разумију његове захтјеве. Битан је и континуитет и добро је да ћемо имати прилику да радимо и даље и правимо нове успјехе - додао је Пикси.

Добро је што нема еуфорије, иако је иза нас неколико добрих циклуса - нагласио је он.

- Здравствени билтен је много бољи за разлику од кошмара прије двије године. Играчи су здрави, прави, мотивисани и жељни да дођу. То ми говори да ће бити спремни. Ни приближно нема еуфорије као прије двије године. Тада је еуфорија додуше била оправдана. Одиграли смо одличне квалификације, закључно са побједом над Португалом. Драго ми је што нема еуфорије и што идемо са мање очекивања, али са више жеље - рекао је Стојковић.

Он је открио да и даље рачуна на голмана Милета Свилара.

- Голмани су јако битни и радује ме што их имамо толико квалитетних. Свилара такође рачунам, али кога год да ставим на гол - мирно ћу спавати. Одбрану ће увијек критиковати, а важно је да се одбрана игра тимски и да се индивидуалне грешке сведу на минимум, што нам је био велики проблем. На почетку припрема ћемо се управо посветити тим сегментима - рекао је Стојковић.

Честитао је српским клубовима који су се пласирали у квалификације за европска такмичења, али и нагласио да резултати у Европи морају бити бољи.

- Звезди бих честитао на дуплој круни, а осталима на пласману у Европу и пожелио им све најбоље. Претходне године су резултати били катастрофални. Од 28 утакмица забиљежили смо 25 пораза, а и репрезентација је два пута изгубила од Мађара, што је много пораза у једној години. Морамо стога да наставимо да радимо и напредујемо и вратимо повјерење - изјавио је Пикси.

Нагласио је и да је изградња Националног стадиона од великог значаја за српски фудбал.

- Свима који раде у фудбалу је драго због изградње Националног и других стадиона. Захваљујемо се и држави на улагањима и препознавању инфраструктуралних потреба. Не знам да ли политичари то виде као бенефит, али што се нас тиче, само нека граде и раде. Национални стадион је стадион народа, а не савеза и требало би да нас приближи Европи - рекао је селектор.

За крај је истакао да је екипи потребна подршка, као и да се нада да ће донијети велики успјех својим сународницима.

- Морамо да идемо корак по корак и будемо најбољи што можемо у три меча групне фазе. Ја сам одговоран и морам да убиједим играче у њихов квалитет како бисмо направили што бољи резултат за овај народ. Такође, пласман на наредно Свјетско првенство био би велики успјех. Потребна нам је подршка. Желимо да наша дјеца, медији и читав народ буду уз нас- закључио је Стојковић.