latinica  ћирилица
22/05/2024 |  11:48 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

РТ Балкан о "Данима Русије у Српској": Још једна потврда блиских односа између Москве и Бањалуке

"Дани Русије у Републици Српској" завршени су разговором организатора и учесника манифестације о српско-руским духовним везама у препуној сали у Бањалуци, уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема и бесједом протојереја Драгана Максимовића, старјешине бањалучког Храма Христа Спаситеља, Васкршњи тропар, руску и српску химну, пренио је ово РТ Балкан.
Дани Русије у Српској - Фото: РТРС
Дани Русије у СрпскојФото: РТРС

Фестивал "Дани Русије у Републици Српској", који је организовало Књижевно удружење "Сусрет" Требиње уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, Министарства за научно-технолошки развој и високо образовање Српске и министра Жељка Будимира, Представништва Републике Српске у Русији, Амбасаде Русије у БиХ, "Фондације за подршку јавној дипломатији А.М. Горчаков" и Руског дома у Београду, одржан је у Бањалуци од 18. до 20. маја 2024. године.

Првог дана Фестивала организована је међународна конференција "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног свјетског поретка: искуство и перспективе", у хотелу "Босна", на којој су разматрани руско-српски односи на експертском нивоу и узајамно дјеловање у свјетлу савремене трансформације међународног система и глобалних политичких потреса.

Министар Жељко Будимир истакао је да су стратешки односи Српске и Русије сваким даном све бољи, а то потврђује и овај Међународни фестивал.

- Овај фестивал потврђује да је Русија присутна овдје у области науке, културе, да размјењујемо мишљења, покушавамо да и путем ове конференције разумијемо савремене трендове, свијет и динамику свијета који настаје око нас. То раде српски и руски стручњаци заједно - казао је Будимир и додао да Руси све више схватају да су Република Српска и српски народ у овом тренутку једини партнер у Европи руском свијету.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов истакао је да је Међународни фестивал "Дани Русије у Републици Српској "још једна потврда блиских односа између Русије и Српске, посебно у ово турбулентно вријеме када се заједно боре за стварање мултиполарног свијета.

- Заједно се боримо за одбрану међународног права, наших традиционалних вриједности и овај скуп је још једна прилика да подијелимо искуства да још ефективније радимо у овом правцу - поручио је Калабухов.

Спољни члан Академије наука и умјетности Републике Српске Јелена Гускова истакла је да је Република Српска острво слободе у цијелој Европи, а сви други су потчињени западним плановима.

- Српска је веома важан фактор не само на Балкану, него у Европи, због чега јој је подршка Русије веома значајна. Управо због тога што је острво слободе у цијелој Европи, у томе је снага српског народа, који ће у историји бити уписан као слободарски народ и биће примјер другима - навела је Гускова и додала да је овај скуп значајан због проширења сарадње Српске и Русије у свим областима – науке, културе, образовања.

Председник Књижевног удружења "Сусрет" Требиње Милана Бабић навела је да је ово удружење организатор фестивала и да му је циљ да у данашње вријеме веома климавих односа Истока и Запада ово буде својеврстан мост, који ће понудити рјешења за будућа покољења.

Говорећи о Конференцији, Бабићева је истакла да је она прошла на веома високом нивоу са учешћем водећих стручњака из области међународног права, историје, историософије, економије, политикологије, безбједоносних наука, права.

- Разматрана је тема Српско-руског односа, на експертском нивоу, у светлу трансформације међународног система и глобалних политичких процеса и процесу настанку мултиполарног свијета. Такође, разматрана су и рјешења српског и руског питања, анализа новог снажења нацистичке идеологије, оружаног сукоба у Украјини и пријетње глобалног рата, односа исламског свијета, Европе, Америке и Русије, те терористичких напада и пријетњи - указала је.

Како је истакла, формат Конференције је био хибридни, док је већина учесника била присутна у сали, а дио учесника се укључио путем мреже што је омогућило продуктиван сусрет водећих српских и руских стручњака.

- Куриозитет је био да је једну од сесија моделирао министар Жељко Будимир, који је надахнуто изнио свеобухватну анализу Евроазије, као велике стратегије Русије, посебно указавши на православље као државотворни елеменат руске државности - оцијенила је Бабићева.

Она се посебно захвалила Ајказу Мисељану за организовање експертског стола.

Другог дана Фестивала, одржана је трибина на тему "Јавна дипломатија, наука и образовање у Русији: могућности" на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Посљедњег дана Фестивала одржано је и стручно предавање на Факултету политичких наука у Бањалуци на тему: "Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и Републике Српске".

На округлом столу је представљена разноврсна култура и традиција народа који живе у различитим регионима Русије, као и јединствен модел јединства и историјског пријатељства народа у мултикултуралној Руској Федерацији, који нема аналога ни у једној земљи у свијету.

Замјеник министра за националну политику, спољне односе, штампу и информисање Чеченске Републике Саид-Магомед Вахаевич Баширов говорио је о најбољим праксама у области духовног и моралног васпитања млађих генерација, превенције и супротстављања екстремизму и тероризму.

Посебно се дотакао теме постојећих механизама за ефикасно спровођење Стратегије државне националне политике Руске Федерације у области јачања међуетничких односа.

- У Чеченској Републици сви народи и представници свих вјера осећају се безбједно и имају прилику да живе и развијају се без икаквих проблема. Чеченски народ је изабрао пут мира и слоге, јединства са великом кућом народа - Русијом - казао је Баширов.

Фестивал је завршен разговором организатора и учесника о српско-руским духовним везама у препуној сали у Бањалуци. Говорило се и о мисији руског и српског рода на земљи, њиховом служењу Отачаству и Господу дјеловањем, уз благослов његовог његовог преосвештенства господина Јефрема и бесједом протојереја Драгана Максимовића, старјешине храма Христа Спаситеља.

Управо онако како су отворени "Дани Русије у Републици Српској" тако су и затворени - молитвено и саборно, пригодно историјском тренутку, уз Васкршњи тропар, руску и српску химну.

Руски стручњаци и званичници власти на савезном и регионалном нивоу подијелили су са српским колегама своја позитивна искуства у јачању међунационалних и међувјерских односа у Русији.

Манифестацију је отворио Марко Ромић, савјетник предсједника Републике Српске, који је у име предсједника Милорада Додика пожелио добродошлицу свим учесницима и указао на значај одржавања ове манифестације, посебно у контексту борбе српског народа да очува и оснажи традиционалне вриједности и обезбиједи њихово преношење са генерације на генерацију.

Српски учесници су позвани да дођу у Руску Федерацију, а руска официјална лица су добила позив да дођу у Републику Српску.

Извор: РТ Балкан