latinica  ћирилица
21/05/2024 |  08:29 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

"Могуће да се локални избори одрже паралелно по два изборна закона" (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је за РТРС да постоји могућност да се локални избори одрже паралелно по два изборна закона - Изборном закону Републике Српске на територији Српске и Изборном закону БиХ на подручју Брчко дистрикта и Федерације БиХ.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Стевандић, који је и лидер Уједињене Српске, рекао је да је владајућа коалиција у Српској јуче хтјела о томе да тазговара са представницима опозције, али да се они нису одазвали позиву на састанак.

- То је једна врста одговорности, јер други аспект закона нелегитимног Кристијана Шмита говори да би требало, и да је Изборни закон Српске на снаги, да се пријавимо по њему за изборе у општинама и градовима Републике Српске, а били би принуђени да радимо паралелну пријаву за изборе у Брчком и општинама у Федерацији БиХ, јер се не можемо по закону Републике Српске пријавити у Брчком које је дистрикт и заједничко власништвоРепублике Српске и ФБиХ. Не можемо због тог трика да останемо без власти у Брчком и препустимо то неартикулисаним политичарима из Републике Српске који би правили комбинације са Шмитовим амбасадорима - рекао је Стевандић.

Он је нагласио да тиме желе да сачувају српски фактор у Федерацији БиХ.