latinica  ћирилица
20/05/2024 |  08:12 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Промоција другог тома Атласа - вјеродостојан увид у монструозност злочина над Србима (ВИДЕО)

Након што је у марту прошле године Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица објавио први том "Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата", данас ће у Бањалуци бити представљен и други том који се односи на злочине из 1993. године.
Виктор Нуждић и Синиша Симикић - Фото: РТРС
Виктор Нуждић и Синиша СимикићФото: РТРС

У другом тому су документовани бројни злочини, попут оног у Кравици и Скеланима, али и случај "Казани" код Сарајева.

Директор Републичког центра Виктор Нуждић и асистент на Факултету политичких наука Синиша Симикић рекли су за РТРС да је у току рад на трећем тому, у којем ће бити документовани злочини над Србима током 1994. године.

Нуждић је рекао је да је израда Атласа продукт институционалног истраживања за чију израду је коришћена научна методологија, одоносно свака тврдња је поткријепљена релевантним доказима или изјавама свједока.

Он је истакао да у актуелној политичкој ситуацији, када се покушава наметнути кривица само српском народу, и овај том Атласа злочина на недвосмислен начин доказује да су се злочини у средњем Подрињу дешавали и над Србима.

Симикић је рекао да овај атлас пружа вјеродостојан увид у монструозност злочина над Србима у БиХ током деведесетих година.

Промоцији Атласа присуствоваће и предсједник Народне скупштоне Републике Српске Ненад Стевандић.