latinica  ћирилица
19/05/2024 |  10:00 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Вучић: Знам колика је сила која нам пријети, али супротставићемо се јаче него што су очекивали

Знам колика је сила која нам пријети, знам колико су велики и снажни, али једино у шта сам сигуран је да ћемо дати све од себе и супротставићемо се јаче него што мисле, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић поводом сједнице Генералне скупштине УН-а на којој ће бити разматрана резолуција о Сребреници.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

Коментаришући најаву Црне Горе да ће гласати за резолуцију, Вучић је рекао да то "није први пут", подсјетивши да је Подгорица признала једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Додао је да су његову одлуку да се не мијеша у унутрашње ствари Црне Горе назвали "умјереном дозом агресивности".

- Ми поштујемо међународно право, наше сусједе. За мене је била одвратна ова игра око амандмана и са ким су ти амандмани преговарани. Сада могу само да кажем да је ријеч о једној прљавој игри која је требало Србији да запуши уста. Намјерно остављају простор да постоји јасно закључивање моралне и политичке одговорности - рекао је Вучић, гостујући на Пинк телевизији.

Предсједник Србије је подсјетио да је један од амандмана које је предложила Црна Гора садржао изјаву да народи не могу сносити одговорност, већ да је она само индивидуална.

- Ако је тако, шта ће вам резолуција? Сви су већ сносили индивидуалну кривичну одговорност. Зашто то радите и због чега? Онда вам је јасно о каквом је трику ријеч. Неко је то радио јер је хтио сопствену савјест да опере што ће да гласају ЗА. Најјадније је то што кажу да се ми иживљавамо над неким - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да ће се већ у четвртак знати ко су пријатељи, а ко партнери Србије.

- Добро ћемо да знамо ко нам нису пријатељи. Никада не говорим о успјеху. Једна мала земља се лавовски супротставила. Ниједним резултатом нећу бити срећан због посљедица које долазе, али ћу бити поносан на нашу борбу. Никада навијачи неће да вам звижде ако губите, а борите се - рекао је Вучић.

"Конаковић потврдио да је циљ резолуције о Сребреници укидање Српске"

Према његовим ријечима, министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић потврдио је да је стварни циљ доношења резолуције о Сребреници да се иде на укидање Републике Српске.

- Конаковић је сваку моју ријеч потврдио да ће то да раде. Данима су говорили да неће то да раде и да је ријеч о Вучићевим лажима, а онда су се изнервирали и онда им је излетјело све оно што у ствари мисле и желе. Предлагачи резолуције и они који их подржавају након тога морали да су доносе "бесмислене амандмане" - рекао је Вучић.