latinica  ћирилица
14/05/2024 |  07:18 ⇒ 09:26 | Аутор: РТС

Оклахома вратила брејк у Даласу, Дончић од трипл-дабла до трагичара (ВИДЕО)

Кошаркаши Оклахоме побиједили су у гостима екипу Даласа резултатом 100:96 и изједначили на 2:2 у полуфиналној серији Западне конференције НБА лиге.
Оклахома - Далас (Фото: ЕPA/ADAM DAVIS SHUTTERSTOCK OUT) -
Оклахома - Далас (Фото: ЕPA/ADAM DAVIS SHUTTERSTOCK OUT)

Оклахома је у Тексасу направила велики преокрет и вратила брејк, па ће имати прилику да у наредне двије утакмице пред својим навијачима оконча серију и предност домаћег терена капитализује пласманом у финале Западне конференције.

Далас је у посљедњој четвртини прокоцкао предност коју је чувао током готово цијелог меча.

Већ средином првог квартала Мавси су стекли највећих плус 14 (22:8), на полувријеме су отишли са залихом од 11 поена (54:43) и нису препуштали вођство све до три и по минута пре краја меча, када су гости серијом 9:0 повели први пут након дуго времена.

У неизвјесној завршници трагичар је постао репрезентативац Словеније Лука Дончић који је десет секунди прије посљедњег звука сирене, док је на семафору писало 96:94 за госте, у продору изборио фаул након којег је погодио само једно слободно бацање.

Оклахома је била у прилици да држи лопту све док вријеме не истекне, па су домаћи морали да праве брз фаул и уђу у пенал завршницу, али Холмгрену и Гилџес-Александеру рука није задрхтала и овјерили су тријумф свог тима.

Кошаркаши Даласа су се током цијеле утакмице ужасно мучили када стану на линију пенала. Погодили су свега 12 слободних бацања из 23 покушаја за аматерских 52 одсто успешности. Дончић је у најважнијим моментима промашио два, што га није спречило да забиљежи трипл-дабл учинак - 18 поена, 12 скокова и 10 асистенција.

Само је Пи Џеј Вашингтон међу Мавсима постигао више поена од Словенца - 21, уз 12 ухваћених лопти. Дерик Џонс је убацио 17, а двоцифрен је био и Данијел Гафорд са 10 поена.

Побједнички тим је, као и обично, предводио одлични Шеј Гилџес-Александер који је постигао 34 поена, зачињених са осам скокова и пет асистенција. Холмгрен је допринио тријумфу са 18, Дорт са 17, а Џејлен Вилијамс са 14 поена.