latinica  ћирилица
11/05/2024 |  12:31 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Граорац: Споменик живи доказ борбе, жеље и потребе за слободом и миром за српски народ (ФОТО)

Свједочимо једном историјском догађају, једној активности која нас је све повезала, која је учинила да данас постојано стојимо на мјесту гдје ће убрзо бити завршено спомен обиљежје које ће нас трајно сјећати на наше страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату, рекла је Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Знам да ће ово бити мјесто окупљања свих нас, свих генерација садашњих и будућих, свих Срба који памте и који желе да се зна шта је борба за слободу, за своје огњиште, родну груду, дом и породицу - рекла је Граорчева на церемонији у Бањалуци у оквиру које ће званичници Српске и грађани обићи локацију на којој се гради централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата.

Подсјетила је да је више од 24.000 бораца дало живот да би ми данас били своји на своме.

- Сигурна сам да би истим путем кренули да су на почетку. Својим животом би бранили и одбранили част и вјеру својих предака и својих потомака. Ово мјесто ће бити мјесто окупљања на датуме који нас сјећају на тешке дане из наше историје, али и на оне на које се поносимо. Један од њих је и 9. јануар Дан Републике - истакла је она.

Срећни смо што га имамо, нагласила је Граорчева, а срећни су били и сви они поносни борци који положише живот за отаџбину.

- Овај споменик је живи доказ борбе, жеље и потребе за слободом и миром за српски народ на овим подручјима - истакла је она.