latinica  ћирилица
10/05/2024 |  12:56 | Аутор: СРНА

Гогановић: Одлука о формирању Војске Српске била судбоносна

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је у касарни "Козара" у Бањалуци да је данас са историјске дистанце важно посвједочити да је била судбоносна одлука о формирању Војске Републике Српске, која је имала кључну улогу у одбрани српског народа.
Александар Гогановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Александар ГогановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Он је нагласио да је обавеза чувати слободу за коју се Српска изборила и његовати културу сјећања на све погинуле јунаке, као и традицију обиљежавања дана када је Војска Републике Српске формирана.

- Да у миру градимо бољу будућност - у којој нема мјеста за све оне којима ми као народ не сметамо - поручио је Гогановић у обраћању у бањалучкој касарни "Козара" на централној свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Он је подсјетио да је опредјељење Републике Српске поштовање Дејтонског мировног споразума, који БиХ дефинише као државну заједницу састављену од два ентитета и три конститутивна народа.

Гогановић је нагласио да се све у БиХ мора градити на међусобном договору и без наметања.

- Што се прије ово прихвати - кренућемо ка просперитету и бољој будућности - оцијенио је Гогановић.

Када је ријеч о систему одбране и Оружаним снагама, Гогановић је навео да Закон о одбрани дефинише постојање Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, који његује традицију постојања Војске Републике Српске.

Гогановић је захвалио српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић за сарадњу и подршку, те предсједнику Републике Српске Милораду Додику, за кога је истакао да је најјачи политички лидер и покровитељ важних историјских догађаја.

- Хвала свима што сте данас овдје са нама. Позивам све у БиХ да се заједнички договарамо, уважавамо, кренемо ка суживоту, толеранцији - рекао је Гогановић.

У Централној спомен-соби Војске Републике Српске у касарни "Козара" у Бањалуци данас су поводом Дана Војске Српске положени вијенци борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату, те је служен парастос.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.