latinica  ћирилица
04/05/2024 |  13:55 ⇒ 14:19 | Аутор: sputniknews.com

Кнаус: Француска и Њемачка се спремају да блокирају гласање о Приштини у Савјету Европе

Предсједник Европске иницијативе за стабилност Гералд Кнаус изјавио је да се неке чланице Савјета Европе, укључујући Њемачку и Француску, спремају да блокирају гласање о приступању тзв. Косова у Савјет Европе у мају.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

- Тренутно се неке чланице Савјета Европе, укључујући Њемачку и Француску, спремају да блокирају гласање о приступању Косова у мају, игноришући снажну препоруку Парламентарне скупштине (ПССЕ) из априла - истакао је Кнаус.

Кнаус додаје да је ово услиједило након кампање предсједника Србије Александра Вучића, укључујући лични апел предсједнику Француске Емануелу Макрону да не дозволи гласање о пријему тзв. Косова, као и опредељеност Србије да купи 12 француских авиона "Рафал".

Макрон је у недавном телефонском разговору са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем истакао да, у контексту захтјева Приштине за чланство у СЕ, Париз велики значај придаје напретку у успостављању Заједнице српских општина (ЗСО), док је њемачки канцелар Олаф Шолц у разговору са Куртијем истакао значај конкретних корака Приштине ка успостављању ЗСО и у контексту подношења захтјева за чланство у СЕ.

Формирање ЗСО је, иначе, обавеза Приштине по Бриселском споразуму, али Приштина већ 11 година одбија да је спроведе.

Парламентарна скупштина СЕ је 16. априла усвојила препоруку да Приштина постане члан Савјета Европе, а коначну одлуку доноси Комитет министара, чији би састанак требало да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Извјестилац за пријем тзв. Косова, грчка посланица Дора Бакојани препоручила је пријем Приштине, иако је испуњен само један од три услова која је првобитно захтјевала, а то је повратак земљишта манастиру Високи Дечани и то осам година након што је уставни суд у Приштини пресудио да земљиште мора бити уписано у катастар као имовина манастира.

Друга два услова - формирање ЗСО и рјешавање питања експопријације земљишта у општинама гдје живе углавном Срби - Приштина није испунила.