latinica  ћирилица
04/05/2024 |  09:12 ⇒ 10:02 | Аутор: СРНА

Каран: МУП Српске након трагедије у Рибникару предузео низ превентивних мјера

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је Срни да је након трагичног догађаја у основној школи у Београду МУП Српске, ради превенције, предузео низ мјера да би школска година протекла без безбједносних инцидената, а боравак дјеце у школи и њихов пут од куће до школе без проблема и на безбједан начин.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је истакао да је МУП сачинио План мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке делинквенције од 2023. до 2027. године на основу којег су наложени надзор и контрола рада стрељачких клубова, ерсофт клубова и стрелишта на територији Републике Српске.

- На територији Републике Српске постоје 23 стрељачка клуба, 15 ерсофт клубова и 12 стрелишта. Полицијски службеници су прошле године извршили 21 контролу што је за резултат имало шест наложених мјера и изречених санкција - нагласио је Каран поводом годину дана од трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду када је ученик седмог разреда убио девет ђака и чувара школе.

Полицијски службеници су, додао је он, извршили обилазак свих школа на подручју Републике Српске, и то 582 основне школе /194 централне и 388 подручних/ и 87 средњих школа.

- Израђени су елаборати са пратећим безбједносним процјенама за све школске објекте и објекте смјештаја студената - нагласио је Каран.

Он је истакао да је сагледано тренутно стање превентивно-техничке заштите /ограде, видео-надзор, аларми, аутоматске браве, интерфони и друго/, физичко-техничког обезбјеђења, као и безбједносних процедура у образовним установама, те могућности инсталирања ПД врата, скенера пртљага и ручних металдетектора, те су прикупљени подаци за 639 школских објеката и сачињена анализа која је уз препоруке достављена Министарству просвјете и културе.

- Интензивиран је надзор и контрола држања и чувања регистрованог оружја у складу са одредбама Закона о оружју и муницији Републике Српске. Ова активност има превентивни карактер, превасходно са циљем упозорења грађана и отклањања уочених пропуста - поручио је министар Каран.

ИНТЕНЗИВИРАНЕ АКТИВНОСТИ ШКОЛСКОГ ПОЛИЦАЈЦА

Каран је нагласио да су интензивиране активности школског полицајца у оквиру пројекта "Школски полицајац", који је као концепт рада у МУП-у заступљен уназад 20 година.

- У току школске године школски полицајац ће бити стално присутан у већим школским центрима, док ће у осталим школама бити повремено присутан, те вршити обилазак истих, сходно процјенама надлежних полицијских станица - нагласио је Каран.

Према његовим ријечима, с обзиром на то да се указала потреба за едукацијом полицијских службеника који обављају послове и задатке школског полицајца, извршена је обука 150 полицијских службеника – школских полицајаца, према наставном плану и програму за специјалистичку обуку "Школски полицајац" у Управи за полицијско образовање.

Према његовим ријечима, МУП Српске је подржао и активно се укључио у програм Републичког педагошког завода "Брига о дјеци – заједничка одговорност и обавеза", те је интензивиран проактивни рад у оквиру мултисекторских тимова у школама формираних према том програму у којим су полицијски службеници стални чланови.

ЗАШТИТА ДЈЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Према његовимријечима, значајан сегмент када је ријеч о безбједности дјеце школског узраста и њиховом безбједном учешћу у саобраћају је акција "Заштитимо дјецу у саобраћају".

- Почетак нове школске године и повећано присуство школске дјеце, нарочито оних којима одлазак у школу значи и прво самостално учествовање у саобраћају и сви ризици који су с тим повезани намећу обавезу појачаног ангажовања полицијских службеника у циљу заштите ове категорије учесника у саобраћају - рекао је Каран.

Он је подсјетио да је МУП у посљедњем тромесјечју прошле године године реализовао предавања за школараце о теми безбједног учешћа у саобраћају, заштити дјеце на интернету, превентивну кампању "Стоп вршњачком насиљу", те превентивну кампања о опасностима употребе ватреног оружја.

У новембру је реализована кампања посвећена спречавању вршњачког насиља "Буди сигма! позови/спријечи вршњачко насиље" која је имала за циљ да упозна ученике са појавним облицима вршњачког насиља, али и процедурама шта да ураде, коме да се обрате.

- Истовремено, од краја септембра 2023. године до 31. марта 2024. године МУП је спровео кампању "Поштуј живот, а не оружје" уз подршку УНДП и агенција за спровођење закона у БиХ, чији је циљ био упозорити на опасности злоупотребе ватреног оружја - подсјетио је Каран.