latinica  ћирилица
04/05/2024 |  07:50 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Копнени напад на Рафу довео би до крвопролића

Израелски копнени напад на град Рафа на крајњем југу Појаса Газе, гдје хуманитарне групе процјењују да се склонило 1,2 милиона Палестинаца, могао би да се заврши "крвопролићем", упозорила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО).
Избјеглички камп Палестинаца у јужном дијелу Појаса Газе (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Избјеглички камп Палестинаца у јужном дијелу Појаса Газе (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус навео је на свом налогу на мрежи X да би напад на Рафу могао да има "страшне посљедице".

- СЗО је дубоко забринута да би војна операција пуног обима у Рафи могла да доведе до крвопролића и додатно ослаби већ лош здравствени систем - написао је Гебрејесус.

У саопштењу СЗО се каже да би упад у Рафу значајно повећао смртност и морбидитет, преноси Тајмс оф Израел.

- Нови талас расељавања би погоршао пренасељеност, додатно ограничавајући приступ храни, води, здравственим и санитарним услугама, што би довело до повећаног избијања болести, погоршања нивоа глади и додатног губитка живота - истиче здравствена агенција УН.

Из СЗО упозоравају и да здравствени систем не би био у стању да се носи са порастом броја рањених.

Наглашава се да би три болнице које су тренутно дјелимично оперативне у Рафи постале небезбједне и да пацијенти, особље, кола хитне помоћи и хуманитарци не би могли до њих да дођу када се непријатељства интензивирају, због чега би брзо постале нефункционалне.

- СЗО позива на тренутни и трајни прекид ватре и уклањање препрека за испоруку хитне хуманитарне помоћи у и преко Газе, у обиму који је потребан - наводи се у саопштењу.