latinica  ћирилица
02/05/2024 |  20:10 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Бојење јаја на Велики петак - традиција која не престаје (ВИДЕО)

Сутра је Велики петак - најтужнији дан у хришћанству када су вјерници на строгом посту и када се у неким крајевима фарбају Васкршња јаја. Домаћица се претходно прекрсти и помоли Богу и у посуду у којој ће кувати и фарбати јаја, дода мало освећене водице. Прво обојено јаје "чуваркућа" чува се до идућег Васкрса. Шарање и украшавање јаја прилика је да се покаже креативност и љубав према умјетности, кроз разне технике. Забиљежили смо како то ради Дана Крџић, из Бијељине.
Васкршња јаја - Фото: РТРС
Васкршња јајаФото: РТРС

Дана Крџић, по струци је медицинска сестра. Наизглед необичан спој, медицинска струка и дар за умјетност. Обично користи десет техника за шарање, а најкомпликованија је шарање воском.

- Господ Бог је све то уредио, да имамо тај Велики Петак, да почињемо ујутру рано, да тај дан ништа и не радимо, већ се само посветимо баш тим јајима, том послу и тим припремама за Васрсење Исуса Христа - прича Дана.

Мноштво је метода, да се на једноставан и лак начин, добије предивно украшено и уникатно јаје, каже Дана.

- Најновија техника је са најобичнијим фломастерима и салветом која се умота, јаје се умота у то, потопи у воду и сирће, одстоји пет минута и добијете опет неко уникатно јаје - наглашава Дана Крџић.

Како је она имала добар примјер у свом животу, баку од које је све научила, тако и она жели да се њени унуци са радошћу сјећању ње.

- Жељела бих само да покажем домаћицама, мајкама, да имају само мало стрпљења са својом дјецом, да им и дјеца могу помоћи, да их не тискају у ћошак док то раде. Треба му омогућити, јер можда то баш буде окидач кад буде било старије - додала је Дана.

Било да шарате јаја најстаријим техникама, воском, лискама и луковином, или да се опредијелите за неке савременије технике, попут декупажа, важно је да у то уткате много љубави, порука је наше саговорнице.