latinica  ћирилица
30/04/2024 |  14:26 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ је већ мртва, а уништили су је они који су нас силом и саставили

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска поштује сваку жртву и тугује због сваког изгубљеног живота, сваког човјека без обзира на националност, боју коже и његова опредјељења, али не може и неће пристати на манипулације и затварати очи на обмане и лажи које долазе од оних који су и сами доживјели такву бол и изгубили некога.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Прича о Сребреници и обраћање у УН Мунире Субашић, али и Емира Суљагића за којег сви знамо ко је и шта је, као и тврдње удружења жртава да Република Српска радикализује ситуацију имају за циљ да се створи атмосфера да је Српска та која жели сукобе и да се инасталирају трупе. То су потврдили и у свом писму, рекао је Додик одговарајући на питање Срне да прокоментарише обраћање Субашићеве и Суљагића у УН.

Предсједник Српске је нагласио да је очигледно да су Нијемци дошапнули политичким представницим Бошњака да једино тако могу да им заврше унитаристички босански пројакат, и дали инструкције како и шта да раде.

- Срамно је и тужно на који начин су искориштене жртве у Сребреници. На крају од резолуције неће бити ништа, јер не постоји већинска подршка, жртве ће бити понижене, а односи Срба и Бошњака трајно нарушени - указао је Додик.

Он је рекао да ће Запад постићи шта је хтио - да се скрене пажња са лицемјерне политике коју воде према другим дијеловима свијета гдје се воде сукоби и гдје су страдали муслимани.

- Али, посљедице те њихове политике највише ће осјетити БиХ која неће преживјети. БиХ је већ мртва, а убили су је они који су нас силом саставили, стално роварећи и изазивајући неспоразуме спречавајући нас да сами доносимо одлуке и креирамо рјешења која би била добра за сва три народа, а не само једну страну - истакао је предсједник Српске.

Он је рекао да су сваки договор домаћих политичара уништили странци, предвођени Кристијаном Шмитом и Мајкл Марфијем, јер њима, како је нагласио, не одговора дијалог и рјешења која доносе легитимно изабрани политички представници три конститутивна народа, као ни било какав напредак БиХ који би био на добробих свих њених становника.