latinica  ћирилица
30/04/2024 |  08:24 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Аулић: Цвијановић ће бранити Устав и Дејтонски споразум на убједљив и аргументован начин (ВИДЕО)

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Саша Аулић рекао је у нашем Јутарњем програму да ће српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић у Савјету безбједности бранити Устав Српске, Устав БиХ и Дејтонски споразум на један убједљив, аргументован и уставан начин.
Саша Аулић - Фото: РТРС
Саша АулићФото: РТРС

Подсјетио је да се Дејтонски споразум крши од стране бошњачких представника у Сарајеву и појединих представника међународне заједнице.

- Сама тема нећа бити само резолуција о Сребреници. То је само један он начина на који су кршили Дејтонски споразум. Цвијановић се указати и на друга кршења Дејтонског споразума - навео је Аулић.

Истакао је да је резолуција о Сребреници "кап која је прелила чашу".

- Предсједништва БиХ уопште није консултовано око овог питања. Зато је поднијета кривична пријава против шефа мисије БиХ у УН Златка Лагумџије. Поднијета је и иницијатива за његову смјену - истакао је Аулић.

Аулић истиче да нема консенсуза око ове теме у међународној заједници.

- Сам начин предлагања и начин гласања показује да нема консензуса и да су тога свјесни и предлагачи резолуције - рекао је Аулић.

Нагласио је да је ова резолуција антисрпска.

- Циљ им је да укину Српску и да туже Србију. Али су се изненадили дипломатском активношћу српске стране. Ово ће бити прва тема у УН овог типа која нема консензус - нагласио је Аулић.

Евентуално усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, каже Аулић, није никакав крај, већ почетак борбе.

- Околности су се у свијету промијениле. Све је више земаља које размишљају својом главом. Сила оних који стоје иза ове резолуције у томе неће помоћи. Одбрана Српске, њене уставне и дејтонске позиције и даље ће бити на врху листе приоритета институција Републике Српске - рекао је Аулић.

Аулић је навео да и поједине исламске земље које су традиционално наклоњене Бошњацима виде колико је ова тема контроверзна и предлажу амандмане којима би се она избалансирала.

- Сама та чињеница нам говори да нема консензуса и да ће они, захваљујући одлучном отпору како руководства Републике Српске, тако и Србије, много теже доћи до својих циљева него што су то мислили на почетку - рекао је Аулић.

Поводом захтјева Американаца Савјету безбједности УН да се на сједници обрати и Кристијан Шмит, Аулић је рекао да ће Шмит обратити у личном својству, као приватно лице, јер га многе земље не признају за високог представника.

- Шмит у БиХ брани лаж, исто као и они који су га прогурали да се обрати у Савјету безбједности. То је ирелевантно за било какву реалност у БиХ - рекао је Аулић.