latinica  ћирилица
28/04/2024 |  11:51 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Поклон икона за породицу Мимић која у јуну очекује шесто дијете

Празник Цвијети је у присуству великог броја православних вјерника прослављен у храму Светог оца Николаја у Милићима, а данас је први пут поклоњена икона и то седмочланој породици Немање и Јадранке Мимић, који су у десетогодишњем браку добили петоро дјеце, а рођење шестог очекују у јуну.
Поклон икона породици Мимић - Фото: СРНА
Поклон икона породици МимићФото: СРНА

Тридесетшестогодишња Јадранка рекла је Срни да је поносна на своју породицу и истакла да су дјеца Божије давање.

- Николај има осам година, Давид седам, Василије пет, Кристијан четири, Ана двије и у јуну, ако Бог да, добићемо још једну бебу због чега смо сви пресрећни - истакла је Мимићева.

Она је рекла да је некада тешко, али да је срце пуно кад се види дјечија радост.

- Дјеца су дружељубива, лијепо се играју, слажу се са другарима. Свима бих препоручила да имају доста дјеце - додала је Мимићева.

Тридесеттрогодишњи Немања захвалио је Црквеној општини Милићи за поклон, рекавши да је за доста дјеце најбитнија љубав према њима и савјетовао младима да проширују породицу јер је то највеће богатство.

Он је рекао и да није лако обезбиједити егзистенцију за велику породицу и да се бави разним пословима, од пољопривреде, ауто-механичарства, молераја, само да породица не оскудијева.

- Посебан је осјећај када имате више дјеце, никад није досадно, сви су посебни на свој начин - рекао је Мимић.

Свештеник Љубиша Вујичић рекао је да ће од ове године, па сваке наредне, Црквена општина Милићи на празник Цвијети вишечланим породицама поклањати икону.

Он је честитао данашњи празник вјерницима и истакао у бесједи да је сваки човјек - хришћанин онај који страда заједно са Христом на голготи.

- Треба да се сјетимо гријехова својих и молимо Господа да нам опрости, да постанемо покајна дјеца, јер Христос није страдао за себе него да би се ми кроз његов крст спашавали - нагласио је Вујичић.

Он је подсјетио на обичаје на празник Цвијети, наводећи да се данас од врбе праве вјенчићи и освештани носе кући, гдје се стављају на улазна врата и икону, да би кућа била благословена и у радости дочекала Празник Васкрсења.

Након литургије организовано је причешће, вјерницима су подијељене врбове гранчице - симбол здравља и снаге, а затим је организован опход око храма уз свету литију.

Српска православна црква прославља данас Цвијети, празник који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.