latinica  ћирилица
28/04/2024 |  07:32 ⇒ 09:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден на историјском минимуму са 38,7 одсто подршке

Према резултатима најновијег истраживања јавног мњења, актуелни амерички предјседник Џозеф Бајден је са 38,7 досто подршке најмање популаран амерички предсједник у посљедњих 70 година, пренијели су амерички медији.
Џозеф Бајден (фото: архива/EPA-EFE/SHAWN THEW) -
Џозеф Бајден (фото: архива/EPA-EFE/SHAWN THEW)

Подршка Бајдену је чак испод нивоа подршке коју су својевремено имали Ричард Никсон и Џими Картер, што угрожава Бајденове шансе за реизбор, преноси Њујорк пост.

Према истраживању агенције Галуп, око шест мјесеци прије избора, Бајден има слабију позицију него било који претходни предсједник САД.
Исто истраживање показује да бивши предсједник Доналд Трамп, који ће се надметати са Бајденом за други мандат у Бијелој кући, има подршку 46,8 одсто анкетираних.

Њујоршки дневник наводи да су и предсједници Никсон и Картер имали већу подршку од Бајдена, са 53,7 одсто, односно 47,7 одсто, а да је највећу подршку у посљедњих 70 година имао предсједник САД Двајт Ајзенхауер са чак 73,2 одсто.

Резултати Галупових анкета о јавној подршци америчким предсједницима, које се спроводе од почетка мандата Ајзенхауера 1952. године, снажан су индикатор успјешности за канидате који настоје да освоје други мандат у Белој кући, наводи Њујорк пост.

Историјски гледано, сваки предсједник САД у протеклих седам деценија са подршком изнад 50 одсто успијевао је да освоји други мандат, осим Барака Обаме који је са подршком од 46 одсто шест мјесеци уочи избора успио да побједи 2012. године.