latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:58 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Влада Српске засједати 2. маја у Сребреници, гдје ће бити присутно комплетно републичко руководство, које ће, ако му буде пружена прилика, однијети и цвијеће у Поточаре.
Сједница Владе Републике Српске (фото: Влада Републике Српске) -
Сједница Владе Републике Српске (фото: Влада Републике Српске)

Додик је рекао да Српска неће прихватити резолуцију о Сребреници о којој ће се одлучивати у Генералној скупштини УН, јер је све што је у њој написано лаж.

Он је истакао да из тог разлога Српска нема намјеру да ставља у школске уџбенике наметнуту причу о геноциду, нити ће обиљежавати тај дан како други желе, али је спремна да Бошњаке позове на живот у миру.

- Али, БиХ на бази тога да се један народ у њој квалификује као геноцидан, а други славодобитан, не може да живи - рекао је Додик.

Додик је навео да се Српска не одриче Сребренице као своје локалне заједнице и прихвата дешавања у том мјесту 1995. године као злочин.

- Ако нам буде пружена прилика 2. маја ћемо однијети вијенце у Поточаре ако то не вријеђа никога. Не бојим се да би могао да прођем као /предсједник Србије Александар/ Вучић који је дошао да се поклони жртвама, изјави саучешће, а добио је камен у главу и нико за то није одговарао - рекао је Додик.

Он је додао да ће у Генералној скупштини УН вјероватно више од 40 земаља бити против Резолуције о Сребреници, а око 80 уздржаних, што је скоро двотрећинска већина која није "за".

- Број оних који су `за` је далеко мањи од оних који су против и уздржани, што би по важећем начину одлучивања у УН требало да значи да резолуција није добила подршку. Међутим, то ће Американци, као и увијек, прилагодити само себи - нагласио је Додик.

Он је навео да је проблем однос босанских муслимана према догађајима и народима у БиХ, јер као народ који себе сматра већинским требало би да буду заинтересовани за БиХ, а раде све да учине готово неиздрживом позицију једног народа.

- Из тог разлога ми нећемо да будемо са вама. Спремни смо да сваком Бошњаку који жели да живи у Српској дамо и већа права него што би имала српска заједница, а ви сте спремни само да клевећете, лажете - рекао је Додик.

БОШЊАЧКИ ПОЛИТИЧАРИ ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈУ СИСТЕМ ЗА СВОЈЕ СТРАНАЧКЕ И НАЦИОНАЛНЕ ПРИЧЕ

Он је навео да Бошњацима није спорно понашање амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије, који ради самостално и мимо одлука Предсједништва БиХ, а спорно им је понашање српских амбасадора који указују на те пропусте.

- Такво понашање Лагумџије говори да он има у виду неку другу БиХ а не уставну. Он је срушио ту уставну БиХ и немојте нама приписивати ту причу. Срушио је процес доношења одлука у БиХ, а ако сте то урадили ви сте прекршили закон, а онда треба да одговарате. Ако не одговарате онда сте срушили систем у БиХ - констатовао је Додик и нагласио да српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић одлично ради свој посао.

Предсједник Српске је указао да су бошњачки политичари спремни да злоупотребе систем БиХ за своје страначке и националне приче, а представнике Српске оптужују за национализам и да крше Дејтонски споразум.

Додик је рекао да се у Федерацију БиХ увукао озбиљан криминал у правосуђе, да су им у затворима најодговорнији људи из суда, полиције и остали који доносе одлуке, а једино се баве путовањем предсједника Републике Српске у Русију.

Он је оцијенио и да је бошњачко гласање за пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе, заједно са резолуцијом о Сребреници, удружени подухват злих намјера против српског народа.

- Ако држите до БиХ, како можете гласати за Косово ако БиХ није признала Косово? Није то ствар појединца, није власништво једног човјека или народа, па не можете онда ви одлучивати... Признали би Косово, а не би Републику Српску. Нећете? Па шта хоћете? Све су то спекулативне и имагинарне ствари које се покушавају наметнути као нека озбиљна политика БиХ, све је то лаж - истакао је Додик и додао да би Бошњаци гласали за све што је против српског народа.

БОШЊАЦИ КОРИСТЕ МЕХАНИЗМЕ ПРОПАГАНДЕ ДА ОЦРНЕ СРБЕ

Он је нагласио да није националиста, да никога не мрзи, али да је овдје ријеч о политици и да се супротставља покушајима да се колективно Срби оцрне, за шта Бошњаци користите механизме пропагандног свијета које намеће САД, умјесто да заштите један конститутивни народ.

- Ако су већ они који су починили злочине у Сребреници одговарали, шта хоћете више? Сребреница је у Републици Српској и ниједне године нисмо забранили да се обиљежава њихова годишњица - рекао је Додик.

Он је поновио да у Сребреници није било геноцида, да су у том периоду жене и дјеца склоњени на сигурно, као и да постоје докази о међусобном убијању муслимана.

Додик је навео да научницима не дозвољавају да се баве овим питањима, а адвокатима оних који су у судским процесима забрањују да о томе причају.

- Значи иде се на забрану негирања, а то значи да се није десило, да се десило не би требала забрана. Није геноцид, злочин јесте, али оно што сте урадили према Србима није ништа мањи злочин - закључио је Додик.