latinica  ћирилица
29/03/2024 |  18:05 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Вучић: Налазимо се у изузетно тешкој политичкој ситуацији

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности у Палати "Србија".
Александар Вучић (Фото: Tanjug, MARKO ĐOKOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: Tanjug, MARKO ĐOKOVIĆ)

"Налазимо се у изузетно тешкој политичкој ситуацији"

Вучић је рекао да се Србија налази у изузетно тешкој политичкој ситуацији.

- Овога пута, плашим се, заиста не својом кривицом, већ због геополитичке ситуације плаћамо високу цијену - истакао је Вучић.

Ријеч је, наводи, о свеукупном притиску због наше војне неутралности, због односа према сукобу у Украјини и позиције да осуђујемо напад на суверену земљу, али се не придружујемо санкцијама.

Трећи разлог је, истакао је, да западне змеље осећају велики притисак због напредовања руских снага и могућих будућих политичких порука из Москве које се заснивају на ономе што се назива "косовски преседан". 

Предсједник Србије Александар Вучић раније је најавио да ће се у року од 48 часова обратити грађанима и одговорити на сва политичка питања.

"Мир је приоритетни интерес Србије, али је слобода оно без чега не може"

Вучић је рекао да је мир за Србију приоритени интерес, али и да је слобода оно без чега Србија не може, и чиме се поноси.

- Од доласка Аљбина Куртија на власт имали смо 494 етнички мотивисана напада, а прије тога свега 180 напада више, што показује да се број напада од доласка на власт Куртија дуплирао - рекао је Вучић.

Предсејдник Србије каже да су међународни представници наводно уводили санкције Приштини, али како каже, Приштина је и поред тога учествовала на апсолутно свим међународним форумима које су организовале западне земље.

- Не постоји ниједан форум на који Приштина није позвана. Затим су их казнили визном либералитацијом, затим учешћем у Политичком савјету НАТО-а, а то је агресија на нашу земљу. Казнили су их покретањем иницијативе за пријем у Савјет Европе, иако Косово не само за нас већ и за пет земаља чланица ЕУ Косово није држава - истакао је Вучић.

Предсједник Србије каже да је на свим састанцима са великом петорком поновљано да је суштинска обавеза Приштине формирања Заједнице српских општина.

- А онда се извјестилац Дора Бакојами напрасно се  сјетила да за препоруку за пријем у Савјет Европе за Приштину није важна ни експропријација земљишта на сјеверу Косова, ни ЗСО већ, само враћање земљишта манастиру Дечани - рекао је Вучић.

"Прогон Срба брутално припремљен, чујемо организовано ћутање"

Вучић је рекао да је прогон Срба са сјевера Косова и Метохије брутално припремљен.

- А са друге стране чујемо организовано ћутање. Намјерно сам то тако рекао, иако је контрадикторно. Организовано ћутање се невјероватно гласно чује - истакао је Вучић.

"Дан послије усвојене резолуције о Сребреници тражили би укидање Републике Српске" 

Јасно је да би дан касније након усвојене резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН западни моћници изашли са тежњом да по њима "геноцидне творевине" не могу постојати, рекао је Вучић током свог обраћања јавности.

"Ускоро састанак са Си Ђинпингом"

Вучић је изјавио да ускоро очекује и нада се сусрету, иако не може да каже када, са предсједником Кине Си Ђинпингом.

"Раст БДП-а већи од предвиђеног"

Вучић је навео да је према флеш процијени фебруарског брутог домаћег производа, остварен раст од 5,9 одсто, што је 0,8 одсто боље од онога што се очекивало.

- То значи да је у прва два мјесеца просечан раст 4,9 до 5 одсто. Вјерујемо да ће због ремонта рафинерије бити нешто мање у марту, али се завршава крајем марта, па ће април бити у реду сасвим - напоменуо је Вучић.