latinica  ћирилица
29/03/2024 |  15:14 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Пуне фебруарске плате за два дана штрајка, наставити преговоре са синдикатом

Влада Републике Српске препоручила је на данашњој сједници Министарству правде да обавијести институције правосуђа да плате за фебруар могу обрачунати у пуном износу за два дана проведена у штрајку.
Сједница Владе - Фото: Уступљена фотографија
Сједница ВладеФото: Уступљена фотографија

Ово се односи на институције правосуђа које су плате за фебруар обрачунале у складу са одредбама Закона о штрајку, те их умањили или обрачунали сразмјерно времену проведеном на раду ради обезбјеђења минимума процеса рада.

- Влада Републике Српске је става да се плате за март, у институцијама правосуђа које су у штрајку, обрачунају у складу са одредбама Закона о штрајку и сваки обрачун плата извршен супротно одредбама Закона о штрајку и рјешења Министарства правде о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске неће бити одобрен од Министарства правде - наводи се у саопштењу након одржане сједнице Владе.

У саопштењу се истиче да је Министарству финансија наложено да у сарадњи са ресорним министарством, у што краћем року, пронађе начин да се омогући обрачун плата с обзиром на број часова /мањи од осам часова/, проведених на раду у вези са одржавањем минимума процеса рада запослених који су у штрајку.

- Наложено је Министарству правде да, по праву надзора, у свим институцијама правосуђа поништи одлуке о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка или друге акте, у дијелу који предвиђају да запослени који учествују у штрајку имају право на накнаду плате за вријеме одсуствовања са рада због учешћа у штрајку, а које су супротне рјешењу о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске - истиче се у саопштењу.

Министарству правде Републике Српске наложено је и да настави преговоре са Синдикатом правосуђа Републике Српске и понуди текст споразума, којим ће се створити претпоставке за даље преговарање и окончање штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске.

"Кориговати Нацрт стратегије заштите животне средине БиХ 2022-2032. године"

Влада Републике Српске затражила је од Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара да коригује Нацрт стратегије заштите животне средине БиХ 2022-2032. године - ЕСАП БиХ како би одражавао уставноправну позицију Српске у погледу права и дужности уређивања и обезбјеђивања области заштите животне средине.

Влада је свјесна значаја финансијске подршке ЕУ и других међународних донатора за развој области заштите животне средине, те из тог разлога захтијева да се Нацрт стратегије структурира у складу са модуларним принципом, при чему ће његов назив гласити - "Стратешки оквир заштите животне средине у БиХ 2022-2032. године", те ће се јасно истаћи да се тај стратешки оквир, између осталог, састоји од Стратегије заштите животне средине Српске за период 2022-2032. године.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске је задужено да настави да остварује координацију републичких органа управе у изради Стратешког оквира заштите животне средине у БиХ 2022-2032, с циљем заступања јединствених ставова Републике Српске и заштите њене уставне позиције и надлежности у области заштите животне средине.

Задужени су републички органи управе на стриктно поштовање Одлуке о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње, те је указано на њихове обавезе из ове одлуке, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Од Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара захтијева се да, уважавајући надлежности Републике Српске у области заштите животне средине, достави кориговани Стратешки оквир заштите животне средине у БиХ 2022-2032. на коначну сагласност Влади Републике Српске.

"Уплата доприноса за 900 демобилисаних бораца"

Влада Републике Српске задужила је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да изврши прерасподјелу 364.659 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 900 демобилисаних бораца који су се од 1. јануара 1996. до 29. септембра 2000. године налазили на евиденцији Завода за запошљавање.

Влада је на данашњој сједници прихватила информацију о остваривању права на уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање демобилисаним борцима за период од 1. јануара 1996. до 29. септембра 2000. године.

Завод за запошљавање Републике Српске задужен је да за демобилисане борце за које због пропуста Завода и недостатка одговарајуће документације нису поднесене пријаве на осигурање, изврши пријаве на осигурање на одговарајућим обрасцима, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се подсјећа да је с циљем реализације и остваривања права на пензијско и инвалидско осигурање демобилисаних бораца, 2007. године потписан Протокол о међусобном утврђивању обавеза и потраживања за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за демобилисане борце, којим је утврђено право на уплату доприноса за 97.209 бораца Војске Републике Српске у износу од 50.452.410 КМ.

"Планиран упис 4.705 студената у прву годину првог циклуса студија"

Влада Српске данас је донијела одлуку према којој је у прву годину студија првог циклуса у академској 2024/2025. години на јавне високошколске установе у Српској одобрен упис 4.705 студената, а на првој години другог циклуса студија 1.677 студената.

На Универзитет у Бањалуци на први циклус студија планиран је упис 2.640 студената и то на редовним студијима 2.565, а на ванредним 75 студената, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Предвиђен је и упис 1.825 студената на Универзитет у Источном Сарајеву, од којих 1.703 редовна и 122 ванредна студента.

Висока медицинска школа у Приједору ове године планирала је упис 180 студената, стотину редовних и 80 ванредних.

Висока школа за туризам и хотелијерство у Требињу отворила је ове године врата за укупно 60 студената првог циклуса студија, од тога 50 редовних и 10 ванредних.

На другом циклусу студија у академској 2024/2025. години на јавне високошколске установе у Републици одобрен је упис 1.677 студената у прву годину студија, од којих 936 студената на Универзитету у Бањалуци и 741 на Универзитету у Источном Сарајеву.

Од одобрених квота за упис студената у оквиру првог циклуса студија предвиђено је да се највећи број студената финансира из буџета Републике Српске, и то њих 3.196, од предвиђених 4.705 студената.

Слично је и у оквиру одобрених квота за упис на други циклус студија гдје је планирано да се 928 студената финансира из буџета од 1.677 одобрених.