latinica  ћирилица
29/03/2024 |  13:05 ⇒ 13:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Технолошки бум: Астрочешаљ би могао да помогне у открићу нових планета сличних Земљи

Нове планете сличне Земљи могле би ускоро да буду откривене након што су научници направили технолошки бум изумом астрочешља који може да анализира плаво-зелену свјетлост коју емитују звијезде.
Највећи телескоп у Атакама пустињи (Фото: EPA-EFE/RODRIGO SAEZ) -
Највећи телескоп у Атакама пустињи (Фото: EPA-EFE/RODRIGO SAEZ)

Астрочешљеви могу да открију мале варијације у свјетлости звијезде настале кружењем егзопланета (оних изван нашег соларног система) - потенцијално откривајући ону која је слична Земљи, пренио је Скај њуз.

Они су, углавном, ограничени на зелено-црвени дио свјетлосног спектра, али нови систем нуди прилику да се открије још више тајни свемира. Прекретницу су направили физичари са Универзитета Хериот-Ват у Единбургу и Универзитета Кембриџ.

- Ово је заиста узбудљив развој који ће нам омогућити да проучавамо мање планете на дужим орбитама него икада раније са циљем да откријемо прву планету налик Земљи која кружи око оближње звијезде налик Сунцу - рекла је Саманта Томпсон са Кембриџа.

Професор са Хериот-Вата, Дерик Рид рекао је да је свјетлост краће таласне дужине коју нови систем може да испита "богата карактеристикама атомске апсорпције" интересантна за астрономе.

- Наш нови приступ први пут обезбјеђује непрекидан низ оптичких маркера од ултраљубичастог до плаво-зеленог који служе као прецизна скала таласних дужина у овом дијелу спектра - додао је Рид.

Ова технологија се развија за екстремно велики телескоп (ЕЛТ) чија изградња је у току у пустињи Атакама у Чилеу.

Телескоп ће имати примарно огледало од 39 метара и биће највећи телескоп за видљиву и инфрацрвену свјетлост на свијету.

Британски тим ће, такође, радити на астрочешљевима за телескопе у Јужној Африци и на Канарским острвима.