latinica  ћирилица
29/03/2024 |  07:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Вјерници данас широм свијета обиљежавају Велики петак

Хришћани који вријеме рачунају по Грегоријанском календару широм свијета данас обиљежавају Велики петак, дан распећа и смрти Исуса Христа из Назарета.
Римокатолички Велики петак (фото: EPA-EFE/Piotr Nowak POLAND OUT - илустрација) -
Римокатолички Велики петак (фото: EPA-EFE/Piotr Nowak POLAND OUT - илустрација)

Велики петак сматра се најтужнијим даном - оргуље не свирају, олтар је без крста, свијећњака, цвијећа, а вјерници се у цркви окупљају у тишини.

Обиљежавају га католици, протестанти, англиканци, поједине православне и неке мање цркве.

Католичка црква, која слави Ускрс 31. марта, данас на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Велики петак дан је Муке Господње, када се вјерници присећају посљедњих сати Исусовог живота и догађаја који су непосредно претходили Христовом распећу, почевши од његовог извођења пред суд Понтија Пилата, неуспјелог покушаја да га оптуже, па до узвикивања јудејског народа "Распни Га!", као и ношења крста кроз град, на путу према Голготи, разапињања и праштања џелатима ријечима: "Оче, опрости им, не знају шта раде", умирања, уклањања са крста, помазивања миром, повијања тијела платном и полагања у гроб и постављања страже да чува гроб да неко не украде Исусово тијело.

Велики петак је за католичке вјернике дан поста и једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама послије подне чита Крижни пут - односно пут страдања Христовог.