latinica  ћирилица
28/03/2024 |  21:03 ⇒ 21:07 | Аутор: СРНА

Пољански: Запад може да одгађа разговор о агресији на СРЈ, али не може побјећи од одговорности

Запад може да одгађа дискусију о противзаконитој агресији НАТО-а на суверену СР Југославију извршеној 1999. године, али не може побјећи од одговорности, изјавио је замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
Дмитриј Пољански (Фото: EPA/JUSTIN LANE) -
Дмитриј Пољански (Фото: EPA/JUSTIN LANE)

Након што је на данашњем гласању поново одбијено одржавање сједнице поводом 25. годишњице НАТО агресије на СРЈ, Пољански је захвалио свима који су подржали Русију у приједлогу да се таква дискусија одржи и навео да су Француска, САД и Велика Британија жртвовале Савјет безбједности УН ради својих интереса, са циљем да учине све могуће да се не разговара о њиховим злодјелима.

Он је навео да је више чланица било за одржавање дискусије него у понедјељак, 25. марта, и оцијенио да то значи да су се "чули руски аргументи" почетком седмице.

- Гласање је потврдило тезу коју смо поставили у оквиру Сајвета безбједности УН да су западне земље превише заступљене у у овом тијелу. Жалимо због тога што је Савјет стављен у неповољан положај због Запада јер одбија да разговара о тачки свог дневног реда. Другим ријечима, чланице Савјета одбиле су да спроведу сопствени мандат и то је веома озбиљан ударац овом тијелу - нагласио је Пољански.

Пољански је напоменуо да одбијање одржавања састанка неће избрисати посљедице деструктивних поступака Запада.

- Разочћараћу вас када кажем да можете процедурално да блокирате један или два састанка, али то неће избрисати посљедице ваших дестркутктивнох поступака. Хиљаде мртвих и рањених, тровање земљишта осиромашеним уранијумом и огроман број обољелих од рака, што ће, према процјени стручњака, утицати на 60 наредних генерација на Балкану. НАТО створио жаришпте на Балкану које би могло да експлодира у било ком тренутку - упозорио је Пољански.

Пољански је циритао изјаве тадашњег сенатора Џозефа Бајдена, који 1999. године у Конгресу САД признао да је "предложио да се бомбардује Београд, да се пошаљу амерички пилоти, да се разнесу сви мостови преко ријеке, обуставе испоруке нафте и бројне друге конкретне акције".

- Надам се да схватате да што више кријете истину, она ће се више ширити. Свијет је видио да се и даље јако плашите да разговарарте о вашој илегалној агресији на суверене државе, укључујући СРЈ, Ирак и Авганистан - навео је Пољански.

Он је истакао да Запад свуда оставља траг смрти и уништења.

- Ако сте до сада могли да избјегавате дискусију, Савјет безбједности се нада да нећете тако лако избјећи одговорност за своје поступке - додао је Пољански.