latinica  ћирилица
28/03/2024 |  20:37 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Приједор: Промовисана књига "Од Грмеча до Дејтона и даље"

У приједорској Народној библиотеци "Ћирило и Методије" промовисана је књига "Од Грмеча до Дејтона и даље", аутора Владимира Лукића. Књига је аутобиграфско дјело, али и ризница историјских докумената и свједочења од посебног значаја.
Промоција књиге "Од Грмеча до Дејтона и даље", аутора Владимира Лукића - Фото: РТРС
Промоција књиге "Од Грмеча до Дејтона и даље", аутора Владимира ЛукићаФото: РТРС

Свој животни пут од родног села Дабра, преко два свјетска рата, па све од Дејтона па до данас, аутор је, на наговор пријатеља и колега, сабрао у корице једне књиге.

"Од Грмеча до Дејтона и даље" освјетљава и неке од најважнијих догађаја из живота Републике Српске чији је актер и сам аутор био, а то су околности под којима је потписан Дејтонски мировни споразум.

- Мени је велик број пријатеља, колега другова знао говорити, Владо, ако ти не напишеш о Унпрофору, ја сам био и у Унпрофору, ако не напишеш о Дејтону, то неће нико написати - прича Владимир Лукић, аутор књиге.

Јанко Велимировић један је од приређивача књиге, који је истакао да се у књизи налазе само инсерти из богате ауторове животне ризнице.

Додао је да посебно треба истаћи Лукићев ангажман на организацији међународних конференција о геноциду.

- То је дуг период и много је тога прешло поред њега и с њим и преко његових леђа, тако да је завриједило пажње да се објави ова књига и да имамо прилику и да о њој разговарамо. Велику пажњу заслужује његово ангажовање око питања Јасеновца, Шушњара у Санском Мосту, затим Гаравица у Бихаћу, западне и источне Херцеговина. Све су то мјеста гдје су била стратишта - рекао је Велимировић.

Из приједорске библиотеке "Ћирило и Методије" истичу да је ријеч о изузетно вриједном дјелу за историју Републике Српске.

- Књига је представљена у Београду на сајму, након тога у Бањалуци, ево сад имамо прилику да је представимо овдје у Приједору. Књига је изутено вриједна, и сигурна сам да ће генерације које долазе имати прилику да из ње читају неке појединости које нас посебно интересују када је у питању Дејтонски споразум, а он је ето изузетно добро упознат - истакла је Гордана Вила, директорка Народне библиотеке "Ћирило и Методије" у Приједору.

У наредном периоду Народна библиотека "Ћирило и Методије" организоваће представљање "Књиге из тишине" која говори о страдањима српског становништа у дубичком селу Међеђа за вријеме Независне Државе Хрватске.