latinica  ћирилица
28/03/2024 |  19:21 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске: Биће катастрофално за народ ако будемо рањиви и подијељени (ВИДЕО)

Бурна расправа услиједила је у Народној скупштини Српске након обраћања званичника Српске на посебној сједници. Изазови, тешко вријеме, криза, одговорност, Република Српска и њено очување – ово су ријечи које су се данас најчешће чуле током расправе. Чуле су се из оба блока, али јединство је ипак изостало.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Лидери странака владајуће коалиције и њихови клубови посланика сагласни - одбацујемо намјеру Кристијана Шмита да креира законодавство БиХ.

Изабрани представници треба да буду јединствени и да се залажу за очување и опстанак Републике Српске. Против било каквих наметања је и опозиција, а приоритет је, кажу, очување Дејтонског споразума.

Ипак, подршку Додиковим закључцима, неће дати јер су, кажу, неоствариви. Изнијели су тврдње да се закључци и одлуке парламента не проводе и да је главни кривац за ситуацију у БиХ владајућа странка.

На њихове критике предсједник Српске одговорио је оптужбом да су под утицајем странаца. Вријеме које долази биће, упозорава, катастрофално за народ, ако будемо рањиви и подијељени. На неким питањима морамо да стојимо заједно, рекао је Додик. Република Српска има освједочене пријатеље, истакао је предсједник и најавио посјету мађарског премијера Виктора Орбана Бањалуци 4. и 5 априла, када ће му бити уручен Орден Републике Српске на огрлици.

Интересе Републике Српске, СДС не доводи у питање, а ни њено јединство, каже Милан Миличевић. На то је посебно поносан и тако ће, каже, бити и убудуће.

- СДС никада није стајала иза било каквих наметања рјешења, јер је приоритет ове странке очување Дејтонског споразума. - рекао је предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Бранислав Бореновић и Небојша Вукановић тврде да нису испоштоване раније скупштинске одлуке. За све оптужују власт.

- Немамо царине, немамо војску Републике Српске немамо УИО, граничну полицију све одлуке које смо доносили у овој НСРС смо погазили и згазили - навео је предсједник "Листе за правду и ред" Небојша Вукановић.

- Чујем данас поново приче око војске и управе, па гдје је ВРС, гдје је УИО Српске? Је ли и то усвојено 10. децембра 2021. године на идентичној сједници овдје у парламенту Српске - додао је предсједник ПДП-а Бранслав Бореновић.

Ко је крив за пренесене надлежности, аргументима их је подсјетио лидер СНСД-а Милорад Додик.

- Кад сте ви преузели од 2000. до 2005. што Миличевић прича онда је отишла и војска, а индиректни порези под Младеном Иванићем. Отишли Суд и Тужилаштво и многе другое капиталне ствари су отишле. Па ко је од нас сад овдје сппомињао то. Боримо се против тога, шта ви причате шта сад хоћете да окривите само једне. Па то је са ваше стране господине Бореновић кад је Младен Иванић био пренесена управа за индиректне порезе, шта причаш и коме ти подваљујеш овдје? СДС је потписао споразум о војсци, не Милорад Додик - рекао је Додик.

Додик Бореновића и Вукановића пита и како то да ни рјечју нису сппоменули Кристијана Шмита. Али су зато одговор нелегалном Шмиту дали СНСД-ови коалицини партнери.

- Ове мјере кој покушава наметнути Шмит и друштво око њега су мјере којима се угрозавају Српску. И зато треба имати снаге да се томе супроставимо заједно - навео је предсједник СП-а Петар Ђокић.

- Угрожавају се основни принципи демократије. Угрожавају се на такав нацин да се пошаље човјек који није легитимни представник, нема одлуку Савјета безбједности - додао је предсједник НПС-а Дарко Бањац.

- Ма колико некоме изгледало досадно упорно морамо истицати вриједност Дејтонског спразума - изјавио је предсјендик ДЕМОС-а Недељко Чубриловић.

У посланичкој расправи најгласнији је био Вукота Говедарица.

- СДС не прихвата закључке које је предложио предсједник Републике Српске Милорад Додик, јер је ријеч о немогућим стварима - изјавио је Говедарица.

За Говедарицу, највећа слабост Српскле су финансијска средства и да СНСД не треба да се нервира што је и ова странка, због америчких снакција, морала да угаси рачуне.

- Сикирамо се за СДС зато што санкције за Балкан немају секундарну димензију и ово што проживљава СДС не би требало да буде. Ријеч је о политичким притисцима на финансијске институције овдје - истакла је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

На све ово и изјава предсједник Додика да му пријете хапшењем.

- Пријете ми хапшењем и добио сам информацију да су ми поручили да уколико моје обезбјеђење пружи отпор, да ће пуцати у мене - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик каже, ако се тако нешто деси, пружиће отпор.