latinica  ћирилица
28/03/2024 |  09:37 ⇒ 10:38 | Аутор: РТРС

Врховац: Успјешан Инвестициони форум у Истанбулу у организацији ИРБ Српске (ВИДЕО)

ИРБ Републике Српске, на челу са в.д. директором Драженом Врховцем, представила је турским привредницима конкретне понуде за улагање и упознала их са стимулативном пореском политиком Владе Републике Српске и предностима за улагање у Републику Српску у односу на земље региона и Европске уније.
Дражен Врховац - Фото: РТРС
Дражен ВрховацФото: РТРС

- Изузетно сам задовољан и одзивом привредника на форуму, као и њиховим интересовањем за оно што Република Српска нуди. Представили смо нашу компаративну предност кад је у питању пореска политика, као и капиталне пројекте које Влада Републике Српске реализује у Републици Српској - рекао је Врховац у нашем Јутарњем програму.

Циљ форума у Истанбулу, истиче Врховац, био је да се турским привредницима и предузећима пренесу детаљне информације о конкретним понудама за улагање, као и да се упознају са стимулативном пореском политиком Владе Републике Српске и предностима за улагање у Републику Српску у односу на земље региона и Европске уније.

- Показали смо и њима и нама да можемо организовати привредне форуме. У овој години обићи земље које су показале жељу да инвестирају у Српску, а то су поред Турске, Аустрија, Италија и Њемачка - каже Врховац.

Истанбул је, додаје, изабран као дестинација због великог интересовања турских привредника током "Инвест форума" у Бањалуци, као и због добрих билатералних односа Републике Српске и Турске.

- Видно се осјети добар однос предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, што је све заједно добар знак расположења за улагање у Републику Српску. Наш адут је пореска политика, због које у региону немамо конкуренцију - навео је Врховац.

Врховац је рекао да је договорена и наредна посјета Турској са темом инвестирања у Републику Српску, као и да је много компанија већ потврдило учешће на Другом Инвест форуму, који је у плану да буде одржан почетком децембра на Јахорини.

Инвестициони форум у Истанбулу дио је овогодишњих активности које су проистекле из првог великог и успјешног инвест форума у септембру прошле године у Бањалуци, у организацији ИРБРС и Владе Републике Српске.