latinica  ћирилица
27/03/2024 |  18:10 | Аутор: РТРС

Далибор Јовић скоро деценију бави се производњом јагода

Далибор Јовић производњом јагода бави се од 2015. године. Посједује двије плантаже, укупно површине 1,5 хектара, које су смјешетне на двије локације, Гомјеници и Криваји.
Узгој јагода - Фото: РТРС
Узгој јагодаФото: РТРС

Јагоде узгаја и у пластенику, површине 200 метара квадратних.

Тренутно се ради чишћење јагода, односно скидање старог листа, како би јагода ушла здрава у нову производну сезону. Јовић се бави органским узојем јагода, па када је ријеч о прихрани, користи искључиво органо-минерална ђубрива која су препоручена у органском узгоју воћа и поврћа.

- Јагода је захтијева воћка која тражи доста труда и сталне посјете у самој плантажи, мора се редовно наводњавати и мора се вршити редовна контрола на присуство разних инсеката који пријете да униште цвијет - објашњава Јовић.

Садња јагоде се врши ручно и изискује неопходно искуство и употребу адекватног ножа за садњу јагоде. Саднице стижу из Италије, која је највећи произвођач овог садног материјала у Европи.

- Ми иначе јагоду држимо у двије производне године, у два поризводна циклуса, зато што прве године имамо највећи род у јагоди, друге године је нешто мало мањи, трећа година је неисплатива, нема рентабилности и ми друге године након бербе јагоде идемо поново све испочетка - прича Јовић.

Јовић сарађује и са двије Пољопривредне задруге, а већину произвдедених јагода продаје свјеже својим сталним купцима, који му се годинама враћају.

У сезони, неколико дана, купци имају могућност да посјете плантаже и сами уберу јагоде.