latinica  ћирилица
27/03/2024 |  11:54 | Аутор: СРНА

Матић: Шмитово понашање личи на диктатуру, Станова изјава улива мало наде

Политиколог Филип Матић сматра да понашање Кристијана Шмита све више личи на диктатуру, али да мало наде улива изјава портпарола Европске комисије Петера Стана да је "висок степен међународне супервизије неспојив са европском будућношћу БиХ", мада то саопштење сматра мањинским унутар ЕУ.
Филип Матић - Фото: РТРС
Филип МатићФото: РТРС

Матић је у изјави Срни појасно да Шмитово понашање све више личи на диктатуру у којој један човјек доноси одлуке без икаквог осврта, прије свега, на народ једне земље, а онда и на мишљење њихових изабраних представника.

Он сматра да је наметањем техничких измјена Изборног закона БиХ сваком нормалном човјеку јасно да је такво поступање међународне заједнице у БиХ антидемократско, антицивилизацијско и антидејтонско.

- Садржај наметнутих измјена није ни важан, може бити и позитиван и негативан, док год су оне тирански наметнуте од узурпатора моћи. О овако важним питањима битно је и да расправљају и да донесу одлуку домаћи представници три конститутивна народа - истакао је Матић.

За Станову изјаву је рекао да је шокантно, али и да улива мало наде да се послије толико времена појави макар мала искра здравог разума унутар ЕУ када је ријеч о питању БиХ.

- Мислим да је саопштење господина Стана, ипак, мањинско унутар ЕУ, те да исти не гледају на БиХ као на суверену државу која треба да доноси своје одлуке, већ као интересну територију којој ће на кашичицу да дају онолико колико морају како би остваривали сопствене интересе - закључио је Матић.

Шмит је јуче изјавио да је донио одлуку да наметне техничке измјене Изборног закона БиХ с циљем, како каже, "подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ".